BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meglepődtek a gyógyszergyártók a k+f-változtatás miatt

A gyógyszeripart sem kerülik el a válságadók okozta pluszterhek. A költségvetést megalapozó törvénymódosítások közt szerepel az orvoslátogatói díjakból és a támogatott szerek után befizetendő adóból megszüntetnék a K+F kiadások leírhatóságát, ami piaci számítások szerint 2-2 milliárd forint plusz kiadást jelenthet az Egisnek és a Richternek is.

A benyújtott törvényjavaslat elfogadására várhatóan december elején kerül majd sor, így várhatóak módosító javaslatok. Azonban a javaslatból egyértelműen kiderül, hogy a kormányzat meg kívánja adóztatni a gyógyszeripari szektor nyereségét is.

A TB által támogatott készítmények forgalma után 12 százalékos adót kell fizetniük a gyártóknak az Egészségbiztosítási Alap számára, mely kötelezettségüket egy 2009-es törvénymódosítás értelmében kutatás-fejlesztési (K+F) költségeikkel csökkenthettek a társaságok.

Orvoslátogatóik után pedig havonta meghatározott összeget kellett megfizetniük a gyártóknak, azonban a módosítás értelmében a K+F költségek itt is levonhatóak lettek.

A törvénymódosítás értelmében ezen levonhatóságok megmaradnának a K+F esetében, csak nem lehetne azt igénybe venni az Egészségbiztosítási Alap terhére. Azonban a 12 százalékos külön adó és az orvoslátogatói díj is ide tartozik.

Piaci elemzők szerint a szektor adóterheinek növekedését nem árazta be a piac és mivel a két legjelentősebb szereplőnek a módosítás éves szinten akár több mint 2-2 milliárd forintos extra terhet is jelenthet, az árfolyamok esésére lehet számítani. A Richter szerdán 1,25 százalékos mínuszt ért el délutánra, míg az Egis 1,32 százalékos csökkenést ért el - mondta Kuti Ákos, az Equilor elemzője a Tőzsdefórumnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.