BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itthon nem forgalmaznak a halált okozó oltóanyagból

Felfüggesztette a japán egészségügyi minisztérium két világszerte használt csecsemőoltás, a „Prevenar” és az „ActHIB” használatát, amíg lezárulnak a vizsgálatok négy kisbaba halálának ügyében.

Tekintettel arra, hogy  hazánkban a szóban forgó készítmények nincsenek forgalomban, intézkedések bevezetése nem indokolt - áll az ÁNTSZ OTH Járványügyi Főosztályának lapunkhoz juttatott közleményében. 
A két oltóanyagot mintegy másfélmillió gyereknek adták be Japánban, mióta két évvel ezelőtt bevezették azokat. Március első hetében négy – fél és két év közötti – olyan kisgyerek halt meg, akik nem sokkal korábban megkapták a két oltás valamelyikét.

Magyarországon a pneumococcus elleni védőoltást a „Prevenar” oltóanyaggal vezette be az egészségügyi kormányzat 2008. év októberétől a két évnél fiatalabb kisgyermekek részére. 2010 márciusától a „Prevenar” gyári nevű készítményt folyamatosan lecserélték a „Prevenar 13” nevű készítményre, amely lényegesen szélesebb hatásspektrumú. Hazánkban jelenleg nem szerezhető be más, csak a „Prevenar 13” gyári nevű készítmény.

„ActHib” nevű oltóanyag a haemophilus influenza nevű baktérium okozta gennyes agyhártyagyulladás ellen véd. Magyarországon 2006. januárjától nem alkalmazzuk a monovalens (egy komponensű) oltóanyagot, hanem az öt komponensű oltóanyag egyik alkotó részeként kapják meg a gyermekek. Az egy komponensű oltóanyagot hazánkban rutinszerűen nem alkalmazzák és patikai forgalomban sem hozzáférhető.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.