BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó pénzt hoz a tesztelés

Évente mintegy 50 milliárd forint bevétele származik a magyar nemzetgazdaságnak a klinikai gyógyszervizsgálatokból. A részt vevő kórházak és egészségügyi dolgozók ebből nagyjából 15 milliárdos pluszbevételre tesznek szert, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium is a gyógyszervizsgálatok engedélyezésének gyorsítását szorgalmazza

„Megfelelő környezetet kell kialakítani ahhoz, hogy minél több gyógyszervizsgálatot végezzenek Magyarországon, mert ez az egészségügyi intézmények és az orvosok, ápolók bevételeit is jelentősen növelheti” – mondta a Világgazdaság egészségipari konferenciáján a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője. Fényi Ágnessel maximálisan egyetért az egyik nagy hazai vizsgálóhely és egyben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Klinikai Farmakológiai Részlegének vezetője. Kovács Péter professzor lapunknak azt mondta: az európai uniós szabályozásnál is szigorúbb hazai előírások miatt az itthoni vizsgálatoknak jó hírük van ugyan külföldön, de még versenyképesebb lehetne az iparág, ha a jelenleginél is rövidebb idő alatt engedélyeznék a gyógyszervizsgálatokat. Az utóbbi években jó irányba mozdultunk el e tekintetben, de itthon még mindig inkább kitöltjük az uniós szabályok szerinti maximum 60 napos határidőt, míg például Svédországban már 30 napon belül döntést hoznak.

„Egy új gyógyszer kifejlesztése napjainkban már dollár-milliárdokba és akár 8-12 évbe is kerül, így nem mindegy, mennyi idő alatt kapja meg az engedélyt egy klinikai teszt. Ahogyan az sem, hogy mennyibe kerül ” – magyarázta a professzor. Nem véletlenül csökkent az utóbbi években nagyjából 20 százalékkal az unió országaiban és nőtt ugyanennyivel a fejlődő országokban, főként Törökországban, Indiában végzett gyógyszervizsgálatok száma. Az országok és a vizsgálóhelyek között óriási a verseny – mondta Kovács Péter -, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy ne csökkenjen a magyarországi megrendelések száma.

A megrendelők az elérhető publikációk szerint mintegy 15 milliárd forintot fizetnek ki közvetlenül a vizsgálóhelyeknek. Ezek nagy része kórházban vagy klinikán működik, amelyek belső szabályzata határozza meg, hogy a vizsgálati díj mekkora hányada illeti meg az intézményt, és mekkora a konkrét munkát végző egészségügyi személyzetet. Az azonban biztos, hogy miután ezzel a bevétellel mindenki jól jár, mindenütt arra törekednek, hogy az orvosok, ápolók is érdekeltek legyenek a vizsgálatokban, ami sokszor az utolsó megtartó erő – fogalmazott a részlegvezető.

Ezen felül becslések szerint évente körülbelül 35 milliárd forintot érkezik a magyar gazdaságba a gyógyszervizsgálatok kapcsán. Ez a cégek itthoni költéseiből (irodabérlet, foglalkoztatás, szolgáltatás- és áruvásárlás) tevődik össze.

Jól fizetett önkéntesek

A gyógyszervizsgálatok az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején kezdtek felfutni Magyarországon. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) adatai szerint 1991-ben még alig több mint félszáz, 1997-ben 153, 2000-ben kétszáznál, 2006-ban pedig már háromszáznál több vizsgálat folyt Magyarországon. Az utóbbi évek csúcspontja a tavalyi volt, akkor összesen 359 klinikai próbát végeztek az ország vizsgálóhelyein. Hozzávetőlegesen 200 intézményben zajlik klinikai vizsgálat Magyarországon.

A vizsgálatba vont betegek, illetve egészséges önkéntesek száma a vizsgálat jellegétől függően évente 15 és 30 ezer között változik. Egészségeseken leginkább az úgynevezett alapvető vitális paramétereket (biztonságosság és tolerálhatóság) tesztelik a készítményeket, a hatásosságot és a mellékhatásokat általában betegeken vizsgálják. Az előbbiek 60-150 ezer forint közötti összeget kapnak a részvételért, az utóbbiaknak leggyakrabban a költségeit térítik.





A vizsgálatba vont betegek, illetve egészséges önkéntesek száma a vizsgálat jellegétől függően évente 15 és 30 ezer között változik. Egészségeseken leginkább az úgynevezett alapvető vitális paramétereket (biztonságosság és tolerálhatóság) tesztelik a készítményeket, a hatásosságot és a mellékhatásokat általában betegeken vizsgálják. Az előbbiek 60-150 ezer forint közötti összeget kapnak a részvételért, az utóbbiaknak leggyakrabban a költségeit térítik.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.