BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jogszabály lehetetleníti el a pelenka házhozszállítását

Több tízezer, vidéken vagy szociális intézményben élő beteg ellátását lehetetleníti el egy jogszabály-módosítás. Eszerint a jövőben kizárólag személyesen vihetik ki a betegeknek a pelenkákat, kötszereket, sztómazsákokat a gyógyeszköz-boltosok. Jelenleg azokon a településeken, ahol nincs ilyen szakbolt, a betegeknek futárcégen vagy a postán keresztül küldik el a szükséges eszközöket. A bentlakásos szociális otthonokba pedig szállítmányozó cégek viszik az inkontinencia-betéteket, kötszereket, pelenkákat.

A nem mellesleg becslések szerint 5 milliárd forintos forgalmú gyógyeszköz-házhozszállítást a szaktárca már többször próbálta szigorítani. Döntően azzal indokolták a változtatást, hogy azért van szükség a szakszemélyzet jelenlétére, mert az eszköz használatát be kell tanítani a pácienseknek. Csakhogy segédeszközt orvosi betanítás és kipróbálás után kap valaki, vagy krónikus beteg lévén már rendszeresen használja azt, vagy szociális intézmény lakójaként az eszközök használatát szakképzett személyzet segíti.

A cégeknek eddig mindig sikerült ezt megértetniük az illetékesekkel, akik azt is méltányolták, hogy anyagi nehézségek miatt a gyógyeszköz boltokban általában egy szakképzett eladó dolgozik, aki nem tud egyszerre az üzletben is rendelkezésre állni és házhoz is szállítani. A bentlakásos intézmények nagy volumenű gyógyászati segédeszköz ellátása pedig szó szerint logisztikai feladat is, amire nem képes egyetlen forgalmazó sem.

Most azonban a cégeknek lehetőségük sem volt kivédeni a kormány előterjesztését, mert a még áprilisban közigazgatási egyeztetésre bocsátott tervezetben ez egyszerűen még nem szerepelt. A módosítás ugyanakkor a közlöny kihirdetésével egy időben, már a héten hatályba léphet úgy, hogy arra sem e cégek, sem a betegek nem kaptak felkészülési időt. n H. É.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.