BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jutalompontot kapnak az orvosok a regisztrációért

Grátisz továbbképzési pontot könyvelhetnének el az egészségügyiek pusztán azért, ha frissítik adataikat a kötelező nyilvántartási rendszerben.

Az egészségügyi dolgozók továbbképzéséről szóló rendelet módosítása szerint az ápolók 3, míg az orvosok és a felsőfokú szakképesítéssel rendelkezők 4 elméleti kreditpontot szerezhetnének csupán azzal, hogy évente egyszer aktualizálják adataikat a központi nyilvántartási rendszerben.

Akik több szakvizsgával rendelkeznek, és mindegyik tekintetében frissítik az adataikat, annyiszor 3, illetve 4 pontot számolhatnának el. A tervezet ennél is több – szakdolgozók esetében 15, doktorok esetében 20 - kreditponttal „jutalmazza” azokat, akik idén november 15-ig naprakésszé teszik a nyilvántartásukat, de 8, illetve 10 pontot ér az is, ha ezt csak az év végéig abszolválják.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint az még rendben is lenne, hogy valamilyen módon ösztönözzék a kollégákat a nyilvántartás naprakésszé tételére, ezt azonban nem továbbképzési pontokkal kellene jutalmazni. Balogh Zoltán azt mondja, ahelyett, hogy ily módon devalválnák a továbbképzések értékét, hasznosabb lenne például az amúgy kötelező működési nyilvántartással kapcsolatos ezer forintos megújítási eljárási díj elengedése.

Az orvosoknak egy továbbképzési időszak – öt év - alatt szakképesítésenként legalább 250 pontot kell szerezniük, amiből egy évben szakképesítésenként maximum 100 elméleti pont abszolválható. Az egészségügyi szakdolgozóknak – ugyancsak ennyi idő alatt és szintén szakképesítésenként - 150 pontot kell teljesíteniük, ebből legalább 30 pontot elméleti képzéssel. Mindez azt jelenti, hogy bár az orvosoknak több pont járna a nyilvántartás megújításáért, arányait tekintve ezzel az ápolók járnának jobban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.