BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb jut jövőre gyógyszerre

Az idén nőtt a gyógyszerkiadás, 2011-től átalakul a generikusprogram, büntetés helyett ösztönzik majd az orvosokat

Öt százalékkal nőtt az idén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) gyógyszertámogatásra fordított kiadása az előző évihez képest, a kassza előirányzata 300 milliárd forint volt. Mivel a növekedést a gyártói befizetések kompenzálták, nem lesz túllépés az Egészségbiztosítási Alapban – tudtuk meg az OEP sajtóosztályán. Annak érdekében, hogy bizonyos készítmények fogyasztása ne emelkedjen túlzott mértékben, a biztosító támogatásvolumen-szerződéseket kötött a gyártókkal és forgalmazókkal. E szerint a szerződésben meghatározott forgalmat túllépő cégeknek befizetési kötelezettségük van a biztosító számára, ez az idén várhatóan 17 milliárd forint. További 40 milliárdos különadót is fizetnek az egyéb támogatott gyógyszereik forgalma után, így a 300 milliárdos előirányzat 57 milliárddal gyarapodik. A cégek amúgy hét éve járulnak hozzá a gyógyszerkasszához, 2007 óta törvény írja elő számukra a forgalom után fizetendő 12 százalékos különadót és a gyógyszerismertetést végző munkatársaik után az évi ötmillió forint összegű orvoslátogatói díjat. A generikus készítmények (lejárt szabadalmi védettségű gyógyszer) programja is jelentett némi megtakarítást a gyógyszerkasszában. Eddig inkább a szankcionálás eszközével élt a biztosító. Így annak az orvosnak, aki az országos átlagnál nagyobb összeget utalványozott az OEP kontójára, tartósan, saját költségén kötelező továbbképzésen kellett részt vennie. A büntetés helyett olyan új ösztönző rendszert vezetne be a biztosító, amely elősegíti a költséghatékonyabb gyógyszerek előtérbe helyezését. A gyógyszerészek szerepe pedig az lenne, hogy az azonos hatóanyagú készítmények közül azt ajánlják, amely a beteg számára olcsóbb.

 A gyógyszerkassza megtartása érdekében a korábbi években törvényi úton szabályozták a közös teherviselést a gyártó és a finanszírozó között az orvosságok forgalomba hozatali engedélyének jogosultjai és az Egészségbiztosítási Alap kezelője közötti kockázatmegosztás alapján történő, úgynevezett sávos befizetésről. A forgalomba hozatali engedélyek jogosultjai között a sávos kockázatviselésből eredő fizetési kötelezettség jelenleg a támogatott készítményeikre jutó támogatás arányában, egy megoszlási viszonyszám alapján számított módon oszlik meg. A jövőben az átláthatóbb rendszer érdekében egyszerűbb számítási módot alkalmaznak – tájékoztatott az egészségügyért felelős államtitkárság. E szerint a gyógyszerköltségvetés túlköltésének finanszírozását a forgalmi részesedés alapján osztják fel a forgalmazók között oly módon, hogy a referencia-ársávot meghatározó termékek és az ennél alacsonyabb árú gyógyszerek forgalmazói mentesülnek a befizetés alól, a költségvetés átvállalja a rájuk eső összeget. Az államtitkárságon arról is tájékoztattak, hogy jövőre teljes körűen áttekintik a gyógyszertámogatás rendszerét, majd módosítják a szükséges szabályozást. E célkitűzéseket a Semmelweis-terv is tartalmazza. A gyógyszerpolitika középpontjában a minőség és a költséghatékonyság áll. A készítmények befogadási eljárásának átláthatóbbá tétele mellett a betegek és az egészségbiztosító terheinek mérséklésére és a kiszámíthatóbb gyógyszerpiac szempontjainak megteremtésére törekszenek. A generikusprogram továbbfejlesztésével kívánnak forrásokat teremteni arra, hogy a nagy hatékonyságú, új gyógyszerek a hazai lakosság rendelkezésére álljanak. A jövő évi gyógyszerkassza ismeretében – ez kevesebb az ideinél – nem sok remény van arra, hogy tömegével kerülnek föl az innovatív készítmények a tb-listára. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az OEP sajtóosztálya azt a választ adta: az új orvosságok befogadása nagymértékben függ a jövő évi gyógyszerkassza alakulásától, a költségvetés teherbíró képességétől s attól, hogy a beadott készítmények mennyire költséghatékonyak, mekkora többlettámogatás-kiáramlást okoznak. Jelenleg elsősorban azokat a készítményeket fogadják be, amelyeknél ez a hatás nem nagy. A szakállamtitkárság egyébként egyetért a hazai gyógyszeripari kutatás-fejlesztés támogatásával, e célok megvalósulását segíthetik az Új Széchenyi-tervben foglaltak – állítják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.