BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebbet spórolhatnak a gyógyszereken

Még ebben a hónapban kiírják a közbeszerzéseket a kórházakban leggyakrabban alkalmazott gyógyszerekre. A lista összeállításakor kiderült: a kórházi gyógyszerfelhasználás nagyjából 35 milliárd forintot tesz ki, holott az Egészségügyi Államtitkárság azt korábban 100-110 milliárdosra becsülte.

A jelenlegi árakhoz képest 20-25 százalékos árcsökkenést lehet elérni a gyógyszereknél és az orvostechnikai eszközöknél a központosított közbeszerzések révén – legalább is az állami kórházakat fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) becslései szerint. Ám mivel a korábban gondolthoz képest csak 35 milliárdos a gyógyszerfelhasználás, a megtakarítás is arányosan kevesebb lesz.

A GYEMSZI-nél a múlt év végére készült el az a 62 hatóanyagot tartalmazó lista, amelyből készült gyógyszereket központilag szerzik be az államosított kórházaknak és szakrendelőknek. A lista a kórházi gyógyszerfelhasználás több mint felét fedi le, és többek között fájdalomcsillapítók, antibiotikumok, trombózis-ellenes és vírusellenes szerek találhatók rajta. A központi beszerzések nyomán 2013 áprilisától hatályosak a tervek szerint új árak.

A gyógyszerek közül eddig csak az onkológiai készítményeket szerezték be központilag, ami azért jelentős lépés, mert tavaly több országban, köztük az Egyesült Államokban is komoly hiány volt egyes daganatellenes orvosságokból.

Várhatóan hamarosan elindul az orvostechnikai eszközök központosított vásárlása is, ahogyan a tervek szerint a GYEMSZI szerzi majd be a fertőtlenítő szereket és a fecskendőket is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.