BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kórházban a háziorvosok

A kórházakban, közvetlenül a sürgősségi osztályokhoz integrálva működne a jövőben a háziorvosi ügyeletek egy része. Lapunk úgy tudja, hogy miközben az egészségügyi kormányzat és a Magyar Kórházszövetség kifejezetten az úgynevezett egykapus modell mellett, a háziorvosok sokkal inkább az ellen vannak

„Sem pénzben, sem humánerőforrásban nem vagyunk olyan gazdagok, hogy párhuzamosan tartsunk fenn ügyeleteket” – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke. Rácz Jenőt azért kérdeztük, mert úgy értesültünk: egyre valószínűbb, hogy hamarosan a kórházak sürgősségi osztályaihoz integrálva működnek majd a háziorvosi ügyeletek azokon a településeken, ahol mindkettő megtalálható. Rácz Jenő szerint az elképzelés nagyon is ésszerű, mert a mostani széttagolt rendszerben a betegek nem tudják, hová kell fordulniuk, hol kapnak végleges ellátást.

Mint Rácz Jenő rámutatott: a jelenlegi helyzet, amikor egy beteg dönthet úgy, hogy kihívja a mentőt, vagy a háziorvosi ügyeletet, esetleg úgy, hogy maga indul a háziorvoshoz vagy a kórházba, bizonyos esetekben akár végzetes következményekkel is járhat. Elveszhet a sürgősségi ellátásban csak „aranyórának” nevezett első óra, amikor az időben elvégzett, adekvát vizsgálatok, beavatkozások döntő befolyással lehetnek a beteg sorsára.

Különösen, hogy a háziorvosok, bár sokszor kényszerülnek azonnali beavatkozásra, nem sürgősségi szakorvosok.

Ezt hangsúlyozza az országos háziorvosi szakfelügyelő főorvos is, aki a hatályos jogszabályokt idézi, amely szerint „a háziorvosi, házi gyermekorvosi feladatok rendelési időn kívüli ellátására ügyeleti szolgálatot kell szervezni, illetve azt központi ügyelet útján kell ellátni”. Ugyanez a rendelet azonban azt is kiköti, hogy az „ügyeleti szolgálat a háziorvosoknak a sürgős - a következő rendelési időig nem halasztható - orvosi tevékenységek elvégzése céljából szervezett szolgálata”. Komáromi Zoltán szerint azonban ezen megfogalmazás alatt is csak a háziorvosi szakvizsgával ellátható esetek – lázas állapotok, légúti fertőzések – ellátását kell érteni.

„Már évekkel ezelőtt meg kellett volna kezdeni a betegek állapotfelmérését és továbbirányítását végző úgynevezett triage-nővérek képzését” - állítja Komáromi Zoltán, aki attól tart, hogy mivel ezek a szakemberek gyakorlatilag hiányoznak a hazai egészségügyi rendszerből, a kórházakba telepített háziorvosoknak kell majd a sürgősségi osztályokon dolgozó szakorvosok helyett elvégezni a betegek kiszűrését, eldönteni, kinek, hol, milyen szintű ellátásra, további vizsgálatra van szüksége.

Akárhogy is, az alapellátási és a kórházi ügyelet összevonásának ötlete – legalábbis fizikai értelemben, mivel az előbbi továbbra is az önkormányzatok feladata maradna – már a Semmelweis-tervben is szerepelt. Az egészségügy szakmai koncepciójának számító dolgozat is az úgynevezett egykapus modell mellett érvel, többek között azzal, hogy a háziorvosi ügyeletek és a mentőállomások, sőt sokszor a kórházak is számos esetben azonos településen, sőt, egy épületben működnek.

Az integrált ügyeleti rendszer megvalósítása nem mellesleg elvárás azokkal a kórházakkal szemben, amelyeket a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programok támogatásával alakítottak ki. Úgy tudjuk, vannak kórházak, amelyekben ez nem okozott gondot, a legtöbb helyen azonban a háziorvosok „ellenállása” miatt egyelőre nem tudták megvalósítani az egykapus modellt.

Licence-vizsgát javasolnak

A háziorvosi ügyeleti ellátásban mindennapos, hogy kezdő orvosok önállóan, szakorvosi felügyelet nélkül dolgoznak – mondta Papp Magor. A Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a fiatalok nélkül a háziorvosi ügyeleti rendszer összeomlana. Ugyanakkor az alapdiplomás orvosok a szükségesnél jóval kevesebb gyakorlati ismeretre tesznek szert képzésük során, így olyan is előfordulhat, mint amilyen annak a fiatal doktornőnek az esete volt, aki nem tudta értelmezni a vércukormérő jelzését, és hibás döntése miatt meghalt a beteg.

A biztonságos betegellátás jelenleg úgy garantálható, ha az önálló háziorvosi ügyeleti munka feltételeként egy, a gyakorlati készségek gyors elsajátítását garantáló sürgősségi licencvizsgát kellene mindenkinek letennie.

A biztonságos betegellátás jelenleg úgy garantálható, ha az önálló háziorvosi ügyeleti munka feltételeként egy, a gyakorlati készségek gyors elsajátítását garantáló sürgősségi licencvizsgát kellene mindenkinek letennie.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.