BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kórházkonszolidáció csökkentette az összadósságot

Elsősorban a részleges kórház-konszolidációnak köszönhetően 9,8 milliárd forinttal csökkent a költségvetési szervek tartozásállománya november végére.

Az Egészségbiztosítási Alapból még novemberben kilencvenhárom egészségügyi intézmény 33 milliárd forintot kapott a gyógyszer-nagykereskedők, valamint az orvostechnikai eszközöket gyártó és forgalmazó cégek felé fennálló kifizetetlen számlái részleges rendezéséhez.

 Az összeget az év végéig használhatták fel az intézmények, de azt egyelőre nem tudni, eleget tettek-e az egészségügyi államtitkár kérésének, hogy a konszolidációs összeget a régóta halogatott számlák kifizetésére fordítsák. Azt sem lehet tudni, hogy az október végi 60+11,4 milliárd forinthoz képest mennyivel mérséklődött az egészségügyi intézmények és a gyógyítással is foglalkozó egyetemek adóssága. A Magyar Államkincstár adataiból csak az derül ki, hogy a novembert 111,1 milliárd forint tartozással zárták a költségvetési intézmények, míg egy hónappal korábban adósságuk még meghaladta a 120 milliárd forintot. Az év során ez volt az első alkalom, hogy az adósságállomány nem dagadt tovább.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.