BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hízik a társadalom - Magyarország az elsők között

Az elmúlt harminchárom évben, 1980 és 2013 között 27,5 százalékkal nőtt a túlsúlyos vagy kövér felnőttek, és ennél is drámaibb mértékben, 47,1 százalékkal a gyermekek száma.

Az elhízás járványszerűen terjed, és ezt még egyetlen országban sem sikerült megállítani – állapította meg egy globális vizsgálat, amelyet a Lancet tudományos szaklapban közöltek. 

A 188 ország adatait összegező tanulmány adatai szerint 1980-tól a súlytöbblettel élők száma 857 millióról 2,1 milliárdra duzzadt. Az elhízottak aránya a férfiak körében 28,8-ról 36,9 százalékra, a nőknél 29,8-ről 38 százalékra emelkedett. A fejlett országokban főleg a férfiak, a fejlődőkben a nők lettek kövérebbek. A gyermekek és a serdülők 1980-tól mindenütt folyamatosan híztak.

A WHO szerint évente 3,4 millió felnőtt hal meg a körvérség talaján kialakuló betegségek következtében. Az elhízás játszik szerepet 44 százalékban a cukorbetegség, 23 százalékban a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában, de bizonyos rosszindulatú daganatok 7-41 százalékában is ez áll a háttérben. Az elhízás növekvő aránya ily módon a kormányok gazdasági terheit is fokozza.

Magyarország az elhízottak arányát tekintve az ötödik helyen áll az Európai Unióban. A testömegindex alapján az Egyesült Királyság lakói a legsúlyosabbak, a románok a legkarcsúbbak. A magyar férfiak 18,8, a nők 21,4 százaléka elhízott, és ezt mutatja a Szinapszis Közvélemény-kutató vizsgálata is, amely szerint Magyarországon a felnőttek 20 százaléka jelentős túlsúllyal küzd. Globális szinten tavaly az Egyesült Államok polgárai bizonyultak a legnehezebbnek. Összességében a világ lakosságának 30 százaléka túlsúlyos. Az OECD előrejelzése szerint az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint a fele (52 százaléka) túlsúlyos vagy elhízott. Ha ez az állapot nem változik, akkor évente 8,6 millió ember fog belehalni a kövérségbe.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.