BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan összedőlnek a szlovák kórházak

Elavult és lerobbant épületekben működnek a szlovákiai kórházak, átlagéletkoruk 44 év. Évente közel 200 millió euró kellene legalább a szinten tartásra, de az állam egy centet sem ad - írja a pozsonyi Új Szó.

A kórházak felújítása a magánbefektetőkre és a megyei önkormányzatokra marad, a következő három évben mintegy 475 millió euró befektetés várható az egészségügyben. Ebből 30 millió euró a megyei önkormányzatok vállalása, 40 millió uniós alapokból érkezhet, a maradék több mint 400 millió euró magánbefektetőktől vagy PPP-projektekből érkezhet, áll az Egészségpolitikai Intézet A szlovákiai kórházak modernizációja című tanulmánykötetében.
 
„A szlovákiai kórházak öregek, energetikai szempontból és építészetileg sem megfelelőek, konzerválják a régi állapotokat“ - magyarázta az Új Szónak Tomás Szalay, a HPI munkatársa.

Szerinte arra a kérdésre kell válaszolni, hogy érdemes-e megőrizni ezeket az épületeket, megéri-e felújítani őket, nem olcsóbb-e újakat építeni. Példának a pozsonyi kórházakat hozta fel, amelyek többsége siralmas állapotban van. Ezt alátámasztja a pozsonyi Egyetemi Kórház nyilatkozata is, amely szerint 2013-ban egyáltalán nem történt semmilyen beruházás, új gépeket sem vettek, mindössze a legsürgősebb javításokat végezték el. "Ha az ausztriai kórházak szintjére szeretnénk fejleszteni a hazaiakat, akkor évente mintegy 450 millió euróval többet kellene költeni rájuk, de akkor is legalább 137 millió euró plusz kellene, ha csak a csehországi színvonalat szeretnénk elérni. Szlovákiában az egy kórházi alkalmazottra jutó éves tőkeberuházás - vagyis az az összeg, amelyet az épületek, a gépek és berendezések felújítására, cseréjére, állagmegóvására költenek - 2170 euró volt 2012-ben, miközben Ausztriában ennek háromszorosa, 6850 euró, Csehországban pedig 3050 euró volt".

Mi sem örülhetünk azonban: a környező országok közül csak Magyarország van nálunk rosszabb helyzetben, itt 850 eurónyi beruházás jut egy alkalmazottra - írja a pozsonyi lap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.