BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leginkább oldalt fekve és hason szeretjük

Nem alszunk eleget, de sokunk aludt már el a munkahelyén vagy az iskolában. A leggyakoribb rémálmunk a zuhanás, és az alvást leginkább oldalt fekve és hason szeretjük – derült ki egy nem reprezentatív, főként nők megkérdezésével zajlott, viszont ezer fős mintán végzett közvéleménykutatásból.

A megkérdezettek - akiknek 84,4 százaléka nő volt, több mint 60 százalékuk 36 év feletti – jelentős része nem alszik túl sokat. 40 százalékuk csak 6-7 órát, majdnem 18 százalékuk 6 óránál is kevesebbet.

Saját bevallása szerint 7-8 órát pihen a válaszadók valamivel több mint 26 százaléka, 16 százaléka pedig ennél is több időt tölt alvással. Ehhez képest a legtöbben 8-9 óra alvással lennének elégedettek.

De nem csak keveset, nyugtalanul is alszunk: a megkérdezettek közel fele néha felébred, de általában végigalussza az éjszakát, míg közel harmadának ritkán vannak nyugalmas éjszakái, és minden apró zajra felébred. Csak 15 százalék állította csak, hogy nyugodtan alszik.

A rövid alvásmennyiség szignifikánsan növeli az idő előtti halál kockázatát – mondja a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke, Szakács Zoltán. Ha valaki csak napi 4 órát alszik rendszeresen, a kockázat kétszerese, ha 5 órát, akkor a másfélszerese a napi 7 órát alvókkal szemben. „Ennek magyarázata lehet, hogy a rövidebb alvás időtartam, rövidebb pihenési időszakot jelez, amely a mentális egészség gyengüléséhez, a fizikai kondíció romlásához, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség csökkenéséhez vezet.” De az sem jó, ha túl sokat alszunk, mert ez is növeli a kockázatot: a 8 órás alvás 1,3-szoros, a 9 órás másfélszeres, a 10 órás kétszeres kockázatot jelent a 7 órás alvással szemben.

Az elalváshoz a megkérdezettek mintegy felének nagyjából fél órára van szüksége, közel 34 százaléknak ez pár perc alatt sikerül, ám több mint 11 százalék legalább 1-2 órát vagy még többet forgolódik, mielőtt elnyomja az álom. A többségnek a TV nézés és az olvasás segít az elalvásban, de van, aki a birkaszámolgatásban, a gyógytea ivásban vagy a meditálásban bízik.

A válaszadók nagyjából 87 százaléka nem igazán frissen, vagy kifejezetten fáradtan ébred. Hatvanegy százaléknak ennek ellenére elég pár perc, hogy felkeljen, viszont egyharmaduknál 20-30 percig is eltart, mire kikászálódnak az ágyból.

A válaszadók harmada aludt már el munkahelyen vagy iskolában, sokan rendszeresen, sőt még szex közben is bóbiskolt már el 13 százalékuk.  A megkérdezettek harmada csak a saját ágyában tud aludni, 41 százalék egyedül szeret, míg 59 százalék inkább a párjával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.