BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lejáró szerződések után bizonytalan kórházi beszerzések

A központosított beszerzéseket még csak tervezik, a mindennapi működéshez szükséges vásárlások ugyanakkor akadoznak az államosított kórházakban. A legtöbbet az energián lehetne fogni, amelyre évente összességében több tíz milliárd forintot költenek az intézmények, erre azonban legkorábban az év közepén írhatnak ki tendert.

Milliárdos megtakarítást vár a kormány attól az intézkedéstől, amely szerint az államosított kórházak bizonyos szükségleteit a jövőben központi közbeszerzés révén biztosítják. A beígért béremelésnek is ez, a szerkezetátalakításból és a hatákonysági tartalékok kiaknázásából származó megtakarítás az egyik fő forrása.

A központi tendereztetést már a Semmelweis Terv is komoly hatékonysági tartalékként jelölte meg. Ezt elsősorban a gyógyszerek, az orvosi eszközök, az olyan háttérszolgáltatások, mint az étkeztetés és a mosatás, valamint különösen az energia és a telekommunikáció területén érvényesítenék. Török Krisztina, a tenderek bonyolításával is megbízott Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója nemrég arról beszélt, hogy az elektromos áramnál kilowattóránként 25-50 forintos, a gyógyszereknél 20-25 százalékos árcsökkenést lehet elérni. Mint fogalmazott, már vannak tapasztalataik annak alapján, hogy a 12 budapesti kórház esetén egyes gyógyszereket már így szereztek be. Annak alapján pedig, amit a Magyar Energiabeszerzési Közösségben résztvevők a minap bejelentettek, valós lehet a kormányzati elvárás; ők az áram árából 20, a földgázéból 15 százalék megtakarítást értek el a jelenlegi árakhoz képest.

A dolog szépséghibája annyi, hogy a GYEMSZI jelenleg csak most tervezi, hogyan, mit és mi módon lenne érdemes vásárolni. Vagyis arra, hogy a központi közbeszerzések valódi megtakarítást hozzanak, kevés az esély, hiszen még ki sem írták a tendereket. A gyógyszerek és az orvosi eszközök esetén pedig még beszerzési alaplista sem készült el, és bár a közös beszerzésre vonatkozó jogszabály Török Krisztina szerint már tárcaközi egyeztetésen van, a GYEMSZI igazgatója is azt közölte egy konferencián, hogy az eljárások várhatóan ősztől indulnak, és azokat a különböző termékkörökben fokozatosan vezetik majd be.

Közben azonban az élet nem áll meg, a januárban állami kézbe került kórházaknál folyamatosan járnak le a különféle szerződések. Kis és nagy értékű beszerzésekre vonatkozók egyaránt, így olyan, nagy értékű tételek is – gáz, gyógyszer, orvosi eszköz –, amelyeket szintén közbeszereztetni kellene. Csakhogy a kórházak egyelőre nem léphetnek, kényszerből halogatják a közbeszerzések meghirdetését, ám ezzel törvénytelenséget követnek el. A GYEMSZI ráadásul csak az év végéig engedélyezett számukra szerződésbe foglalt kötelezettségvállalást – mondta a kórházszövetség elnöke. Rácz Jenő szerint így nem véletlen, hogy azok a közbeszerzési eljárások is sikertelenek, amelyeket egyáltalán kiírnak az intézmények, hiszen az érdeklődők tisztában vannak a helyzet bizonytalanságával. Ily módon viszont legfeljebb a már meglévő szerződések meghoszszabbításáról lehet szó, ami bizony nem biztosít túl jó alkupozíciót – tette hozzá Rácz Jenő.

A legújabb hírek szerint ráadásul a kórházaknak még a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal is engedélyeztetniük kell beszerzéseiket, ami tovább bonyolítaná és lassítaná az amúgy sem egyszerű helyzetet. A tárcánál ezzel kapcsolatban későbbre ígértek tájékoztatást.

Piaci vélemények szerint nagy piacot, de nagy felelősséget is vállal majd az, aki megnyeri a kórházi beszerzésekre kiírandó tendereket. Sok kórház csak az energiaszállító utolsó felszólítására rendezi a számláját, ráadásul a szabályozás megóvja a nemfizetőket attól, hogy ki lehessen őket zárni az ellátásból. Nem kizárt, hogy a biztonsági gázkészletek további hányadának minapi felszabadítása éppen a kórházak gázellátása érdekében történt, bár a rendelet háromféle vevőcsoportot jelöl meg.

Portfólióban mindenkinek jobb

„Logikus és érthető lépés, ha több kórház közös beszerzést indít” – válaszolt lapunknak Boross Norbert, a hazai Elmű-Émász csoport kommunikációs igazgatója. Magyarázata szerint a beszerzési közösségek nagyobb árengedményt érhetnek el, a villamos energia vásárlásakor pedig kifejezetten célszerű a különféle termékeket portfólióban (nappai és éjszakai áram) megvásárolni. A kereskedők is szívesebben állapodnak meg néhány nagyobb, mint több kisebb ügyféllel. Igaz, a szóvivő szerint a kórházaknál nem az energia-, hanem a gyógyszerszámla jelent magas kiadásokat.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.