BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar alváskutatók minősítő rendszert dolgoztak ki

Az alvás világnapja alkalmából egy nemzetközi alvásminősítő rendszer kidolgozása, az alvásproblémák kezelése, valamint az ezek miatti közúti balesetek megelőzése terén végzett tevékenységéért magyar szakemberek tevékenységét díjazta az Alvásorvosok Világszövetsége (World Association of Sleep Medicine – WASM). G. Németh György, az alvásproblémákkal foglalkozó Benyovszky Orvosi Központ vezetője a Világgazdaságnak elmondta: azt, hogy az alvásproblémákat mennyire komolyan kell venni, jelzi, hogy felmérések szerint az európai felnőttek harminc százaléka szenved alvászavaroktól, amelyek hátterében társadalmi, szociológiai, élettani okok állhatnak. A mai ember két órával kevesebbet alszik, mint a száz éve élt elődje, és a nők között több a rossz alvó, mint a férfiak körében - a Benyovszky Orvosi Központ által az alvászavarok hátterének feltárására indított kutatási program eddigi eredményéből ez is kiderül.

Ezért is kiemelkedő fontosságú annak tudatosítása, hogy az alvászavarok kezelhetőek, csaknem száz százalékban gyógyíthatók. Ám a nem kezelt problémák súlyos egészségügyi következményekkel járnak, egyes kutatások szerint akár 8-10 évvel is megrövidíthetik az ember életét, nem is beszélve a kialvatlanság okozta közúti balesetekről.

A WASM a többek közt neurológusok, alvásterapeuták, allergológusok és ortopéd szakemberek alkotta magyar kutatócsoport által kidolgozott Sleepfriendly Programot díjazta. A sztenderdizált nemzetközi alvásminősítő rendszer alapján objektíven értékelhetők az alvóhelyek körülményei. A program egy igen részletes, 80-100 kérdésből álló teszten alapul, amely többek közt a fekhely és a levegő minőségét, a fény-, illetve hangviszonyokat vizsgálja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.