BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még több orvos menne külföldre dolgozni

Az eddigieknél is jelentősebb orvosmigrációt vetít előre a Magyar Orvosi Kamara és a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének felmérése.

A hivatalos statisztikák szerint csak az elmúlt négy és fél évben majdnem ötezer orvos – és csaknem kétezer ápoló – ment külföldre dolgozni Magyarországról. A következő egy-két évben azonban felgyorsulhat, és még ennél is jelentősebb lehet az orvosok elvándorlása.

Az idén tavasszal végzett online kutatásban részt vett több mint öt és félezer orvos 17 százaléka jelezte ugyanis, hogy egy-két éven belül külföldön tervez munkát vállalni, ez pedig a 30 ezres orvoskarra vetítve azt jelenti, hogy néhány éven belül akár ötezren is elhagyhatják az országot. A külföldi munkavállalást tervezők 34,6 százaléka ráadásul 35 év alatti, ami azt jelenti, hogy továbbra is jelentős a fiatal szakorvosok elvágyódása – közölte a kamara elnöke.

Éger István az okokat is megvilágította: a felmérés szerint az orvosok túlterheltek, elégedetlenek anyagi helyzetükkel, munkakörülményeikkel és megbecsülésükkel, az egészségügy helyzetét pedig többségük rossznak tartja, az ágazat jövőjét sötéten látja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.