BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégsem fogják kampányszerűen rövidíteni a várólistákat?

A Világgazdaság információi szerint mégsem kapnak plusz pénzt az egészségügyi intézmények ahhoz, hogy több műtétet végezhessenek, és ezzel rövidítsék a leghosszabb várólistákat. Egy tavaszi lapértesülés még arról szólt, hogy összesen ötmilliárd forint támogatás-injekcióval több csípő- és térdprotézis, gerincstabilizáló és szürkehályog-operációt végezhetnek el a kórházak. Ezek rendkívül költséges beavatkozások, amelyek éppen ezért egészségbiztosítói finanszírozással jelenleg csak igen korlátozott számban végezhetők. Emiatt azonban csípő- és térdprotézisre is több mint tízezren várnak akár évekig, a szürkehályog-műtéteknél sorban állók száma meghaladja a 25 ezret, igaz, ők legalább maximum fél-háromnegyed év alatt sorra kerülnek.

Az érintett szakmák vezető képviselői lapunknak azt nyilatkozták, hogy bár elvileg májustól októberig tartott volna a várólista-rövidítési „kampány”, ez a szakemberhiány miatt a szabadságolások idején nem is lett volna kivitelezhető. Ettől függetlenül voltak, akik úgy vélték, az őszi hónapokban még meg lehet emelni az elvégezhető műtétek számát, és ezzel akár az év végéig is rövidíthetők a legfontosabb várólisták. Igaz, a többletoperációkhoz szükséges szakemberlétszámmal így is probléma lehet.

Hivatalosan a várólisták nem kerülhetők meg, a magánintézményekben – és nem hivatalosan a közkórházakban is - azonban lehetőség van térítés ellenében is elvégeztetni az egyes beavatkozásokat. Így azonban a legolcsóbb, cementes csípőprotézis 650 ezer, a cement nélküli csípő- és a teljes térdprotézis alsó hangon 850 ezer forintba is kerül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.