BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kell elhalasztani az utazást a hasmenéses járvány miatt

Hazánk továbbra is fertőzésmentes, a laboratóriumi vizsgálatok nem igazoltak összefüggést a németországi járvánnyal, de már 11 országban felbukkant a baktérium, eddig tizen vesztették életüket a kór miatt.

Az egészségügyi szolgáltatók kiemelt figyelemmel kísérik a németországi járvánnyal összefüggésbe hozható esetek diagnosztikáját. Az Országos Epidemiológiai Központban 12 beteg vizsgálatát végezték el eddig, valamennyi negatív eredménnyel zárult - tájékoztatta a sajtó képviselőit Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvosit.


Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ) szerint a legtöbb E-coli 0104 által okozott megbetegedést (796 eset) Németországban regisztráltak. Itt a legmagasabb a HUS, azaz a hemolitikus urémiás szindrómában szenvedők száma is (373 eset). Dániában, Svédországban, Hollandiában, Ausztriában, Franciaországban, Norvégiában, Svájcban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és az USA-ban is felbukkant már a betegség. Németországban 9, Svédországban egy beteg halt meg május 31- ig . Minden eset összefüggésbe volt hozható németországbeli érintettséggel.


Szabó Enikő szerint a  hasmenéses megbetegedések miatt nincs szükség az utazások elhalasztására. A megelőzés érdekében ugyanakkor  fontos, hogy az utazók fokozottan betartsák az általános higiénés szabályokat: elengedhetetlen a gyakori kézmosás, különösen WC használat, illetve zsúfolt helyen való tartózkodás után. Amennyiben folyóvízben történő kézmosásra nincsen mód, baktericid (baktériumölő) hatású kéztörlőkendő használata javasolható.


A zöldségeket párolva tanácsos elfogyasztani, hiszen a megfelelően hőkezelt élelmiszerekben a baktériumok elpusztulnak. Ugyanilyen fontos, hogy a konyhatechnológia során használt edényeket, késeket, tálcákat stb. is rendszeresen elmossuk. A nyers gyümölcsöt mindig mossuk meg folyóvízben, és ha lehet, hámozzuk is meg fogyasztás előtt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.