BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ösztöndíjjal marasztalnak - Az orvosok gondolkodnak, a nővéreket nem győzték meg

Bizonyított a rezidensek számára létrehozott ösztöndíjrendszer – véli Balog Zoltán. A miniszter véleményét azonban nem támasztják alá a migrációs adatok.

Az elmúlt három év alatt összesen 1600 szakvizsga előtt álló orvost sikerült itthon tartani a számukra megítélt havi nettó százezer – a leendő sürgősségi orvosok kétszázezer forint – rezidens ösztöndíjjal – jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Az orvoselvándorlás mérséklésére bevezetett ösztöndíjrendszer bizonyított: a szakvizsgával még nem rendelkező orvosok körében 24 százalékkal csökkent a külföldre távozók száma – mondta. Tavaly szeptemberig 483 harminc éven aluli fiatal váltott.

Jelenleg négyféle rezidens ösztöndíj igényelhető. A támogatást havonta, a szakorvosképzés idejére, minimum egy, maximum öt évre kaphatják meg azok, akik vállalják, hogy nem fogadnak el hálapénzt, és a folyósítás idejének kétszerese alatt legfeljebb részmunkaidőben dolgoznak külföldön. A Markusovszky-ösztöndíjban idén 563-an, a leendő sürgősségi orvosok számára kiírt Gábor Aurél-ösztöndíjban 16-an, míg a jövő kórházi gyógyszerészei számára meghirdetett Than Károly-ösztöndíjban 21-en részesültek. A csecsemő- és gyermekgyógyász-jelölteknek meghirdetett Méhes Károly-ösztöndíjra mindössze egyetlen jelentkező akadt. A nagyszámú támogatott nem mindegyike frissen végzett. Úgy tudjuk, a friss diplomás orvosok körében vegyes az ösztöndíjak fogadtatása: az évi 800 végzős fele igényli csak a támogatást.

Tavaly háromnegyed év alatt több ápoló és szülésznő távozott az országból, mint 2011-ben egész évben. A legutóbbi, háromnegyed éves adatokat tartalmazó migrációs adatok szerint összesen 1546 egészségügyi dolgozó kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást. Az orvosszakmák migrációs listáját még mindig a belgyógyászok és a háziorvosok vezetik, mindkét területről félszázan-félszázan távoztak.

A külföldi munkavállalás Szócska Miklós államtitkár szerint egyértelműen visszaszorulóban van az orvosok körében: „a migrációs lista tisztítása” után szerinte az látható, hogy a 2009-es szint alá süllyedt azok száma, akik először kérték ki a szakhatóságtól a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt. Az Egészségügyi Engedélyezési Hivatal statisztikai adatsorai ugyanakkor eddig nem tartalmaztak olyan adatot, amely az „először engedélyt kérők” számát tartalmazta volna. Szócska Miklós közlése szerint csak az ápolók körében nőtt a távozók száma, de a második félévben ott is csökkenő mértékben.

Tűzoltás

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke is úgy látja, hogy az ösztöndíjakkal sikerült lassítani az elvándorlást, ám az intézkedés mindössze tűzoltásra volt alkalmas. Hosszabb távon az orvosokat csak egy átfogó bérrendezéssel lehet itthon tartani, amelynek az első lépései szintén megtörténtek, de amelyet folytatni kell. Ellenkező esetben a „Markusovszky-generáció”, vagyis a mai ösztöndíjasok 2016–2017-ben tömegesen kénytelenek majd szembesülni azzal, hogy a jelenlegi 270 ezer forint körüli nettó fizetésük szakvizsgás orvosként a felére zuhan.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.