BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötszázmilliárdos közbeszerzés az egészségügyben

Az egészségügyben az elmúlt években és az idén összesen 500 milliárd forint értékű közbeszerzés valósul meg – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára Közbeszerzési Hatóság által az egészségügy közbeszerzéseinek ellenőrzési tapasztalatairól rendezett konferencián. A minisztérium legfontosabb célja a jogsértések megelőzése, különösen, hogy a rendelkezésre álló források jövőre várhatóan tovább bővülnek. Az Állami Egészségügyi Központhoz 2016-ban ellenőrzésre beérkezett közbeszerzési eljárások száma emelkedett, szeptemberig már magasabb volt, mint 2015-ben, ez a jogszerűség erősödését is mutatja – hangsúlyozta az államtitkár.

A Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési eljárások ellenőrzésében szorosan együttműködik számos állami szervezettel, így például az az Állami Számvevőszékkel, a Miniszterelnökséggel, a  Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal, valamint a Gazdasági Versenyhivatallal – mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok miatt idén az Állami Számvevőszék számos jogorvoslati eljárást indított, amelyek alapján eddig a Közbeszerzési Döntőbizottság több mint száz határozatot hozott. A hivatalból indított eljárások oka szinte minden esetben a közbeszerzési eljárás mellőzése volt.

Kéri Zoltán, a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának vezetője a beszerzések előkészítésének fontosságát hangsúlyozta. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján a tipikus problémák közül kiemelte a túlzott részletességgel meghatározott műszaki és alkalmassági követelményeket, amelyek így versenykorlátozók lehetnek. A főosztályvezető – összhangban a Közbeszerzési Hatóság elnökével – arra buzdította az ajánlatkérőket, hogy a jelenleginél bátrabban alkalmazzák értékelési szempontként a legjobb ár-érték arányt a mostani, nagy többségében áralapú értékeléssel szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.