BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Richter: Már csak 10 százalékot tesz ki a hazai piac a forgalomban

Kissé javított idei árbevételi előrejelzésein a Richter Gedeon gyógyszergyár, euróban számolva összességében 3 százalék körüli növekedéssel számol a cég vezérigazgatója. Bogsch Erik keddi budapesti sajtótájékoztatóján jelezte, hogy Oroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban a korábban vártnál erősebb lesz a növekedés, Magyarországon pedig - bár korábban 15-20 százalékos visszaesést prognosztizált a cég - 15 százaléknál nem lesz nagyobb a csökkenés.

Az idei első kilenc hónapban euróban 3,6 százalékos árbevétel-növekedést ért el a Richter, ami jó eredmény, és éves szinten is ehhez hasonló várható – mondta Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója kedden.

A Richter 8,93 milliárd forint konszolidált, adózott nyereséget ért el 2012 harmadik negyedévében, 56,7 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában - közölte a gyógyszergyár kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint a társaság árbevétele a bázishoz képest 6,6 százalékkal, 77,14 milliárd forintra emelkedett. A bázisidőszakinál gyengébb forintárfolyam pozitívan hatott az árbevételre, ez azonban nem tudta ellensúlyozni a marketing- és kutatás-fejlesztési költségek növekedését. Az eredmény csökkenésében szerepet játszott, hogy a bázisidőszakban kiugróan magas egyszeri bevételekhez jutott a társaság. Elemzők 76,57 milliárd forint bevétellel és 10,3 milliárd forint profittal számoltak.

A gyógyszeripari vállalat az év első kilenc hónapjában 243,15 milliárd forint árbevételt és 36,69 milliárd forint adózott nyereséget ért el. A bevétel 11,4 százalékkal magasabb, a nyereség viszont 9,2 százalékkal alacsonyabb lett az egy évvel korábbi bázisnál.

Az egy részvényre jutó eredmény 2003 forint volt a 2012. első három negyedévi profit alapján, az egy évvel korábbi 2165 forint után.
Magyarországon az első három negyedévben 13,7 százalékkal csökkent az árbevétel, 24,24 milliárd forintot ért el.

Stabilitás és kiszámíthatóság

A kormánnyal kötött stratégiai megállapodásról Bogsch Erik úgy vélekedett, hogy az stabilitást és kiszámíthatóságot ad a gyógyszer-támogatási rendszert illetően és a részvényesi struktúra, azaz az állami tulajdon fennmaradásában is.

A hazai piaccal kapcsolatban Bogsch Erik elmondta, hogy tovább zsugorodott a részesedése és már csak 10 százalékot tesz ki a vállalat összforgalmában. Pozitívnak nevezte ugyanakkor, hogy a különadókat változatlanul vissza tudja igényelni a társaság a k+f tevékenységének köszönhetően.

A vezérigazgató úgy vélekedett, hogy a visszaigénylés fennmaradásához is garanciát nyújt a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás. Hozzátette: nem számít arra, hogy a Richtert érintően további megszorítások lépnének életbe.

A bevétel jobb, a többi gyengébb

A KBC Equitas szerint a várakozásokhoz képest gyengébb harmadik negyedéves eredményt tett közzé gyorsjelentésében a Richter. A közel 9 milliárd forintos nettó profit 13 százalékkal múlja alul az elemzői konszenzusban szereplő 10,3 milliárd forintos értéket.

„A bázishoz képest is gyenge az eredmény. A 481 forintos egy részvényre jutó eredmény a tavalyi 1107 forintos értéknek kevesebb mint fele, de ha a bázist megtisztítjuk a Polpharma akvizíciójának meghiúsulásáért kapott 8,1 milliárd forintos bánatdíjától, még akkor is 28 százalékkal csökkent az EPS-t éves összevetésben” – hangsúlyozzák az elemzők.

Hozzátették, jelentősen csökkent a Richter pénzügyi vesztesége, a tavalyi bázisidőszak 1,9 milliárd forintos mínuszához képest idén már csak 0,2 milliárdos veszteséget termelt.

Erős visszaesés Magyarországon

A hazai értékesítés nagyobb visszaesést mutat, mint előzetesen sejtettük – írják a KBC elemzői. Éves szinten közel 20 százalékot esett vissza a Richter magyar bevétele. A 2011-ben bevezetett és félévente megtartandó vaklicit éves szinten 5 milliárd forinttal csökkentik a gyógyszercég bevételét 2012 végéig.

Az ötödik helyre szorult vissza a Richter 5,3 százalékos hazai piaci részesedéssel, míg egy évvel korábban még a piac 5,9 százalékát tudhatta magáénak az IMS adatai szerint, ami alapján akkor a negyedik helyhez volt elég. A vényköteles patikai piacon 7 százalékos piaci részesedéssel a harmadik számú szereplőnek számít, míg egy éve még a második volt 7,4 százalékkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.