BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rohamosan nő a magyarországi kórházak lejárt tartozása

Rohamosan nő a magyarországi kórházak lejárt tartozása, év végére akár 80 milliárdot is követelhetnek az intézményeken a beszállítók - mondta Hornyák László az Orvostechnikai szövetség elnöke a Világgazdaság „Egészségipar Magyarországon – kitörési pont, vagy félrekezelt ágazat?” című konferenciáján.

Csak egy működőképes egészségügy biztosíthat hátteret az egészségiparnak, ezért az orvostechnikai eszközök gyártói is komoly várakozásokkal fogadták a Széchényi tervet, a helyzet azonban most nem sokkal jobb, mint egy esztendővel ezelőtt.

A szakember szerint az egyik legnagyobb problémát ma a gyógyászati segédeszközök és berendezők gyártói számára az jelenti, hogy a kórházak nem képesek időben fizetni szállítóiknak. Az intézmények lejárt szállítói adósságállománya rohamosan nő, az első félév végén meghaladta a 35 milliárdot, az év végére pedig akár a 80 milliárdot is elérheti.

Az orvostechnikai vállalatok számára ez azért okoz kiemelkedően nagy kihívást, mert a korházak jellemzően az utolsók között fizetik ki az ilyen eszközöket, így az ágazat cégeinek sok esetben komoly akár fél-egy éves kintlévőségeket kellene finanszíroznia. Erre viszont a szektor vállalatainak jelentős része nem képes, emiatt a kialakult helyzet a teljes ágazat számára likviditási gondokat okoz.

Hornyák László hangsúlyozta: a szektor fejlődéséhez az orvostechnikai eszközöket gyártó cégek terheinek csökkentésére lenne szükség. Éppen ezért a szövetség javasolta a kormányzatnak, hogy az ilyen termékek áfáját 18 százalékra csökkentést. A szakember hozzátette: azt már a kormányzat is felismerte, hogy nincs tartalék az egészségügyben, s így az egészségügyi segédeszközök és berendezések árának csökkentése révén sem érhető el további megtakarítás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.