BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rövidülhet a patikák nyitva tartása

A növekvő anyagi és adminisztrációs terhek miatt komoly gondokat okoz majd a gyógyszertáraknak a szeptember elsején hatályba lépő új patikai létszámrendelet, ami számos esetben a patikák nyitva tartásának csökkenését eredményezheti – állítja a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

A rendeletmódosítás szerint a gyógyszertári dolgozók létszámát 2013. szeptember 1-jétől a gyógyszertár nyitvatartási ideje, valamint a beváltott vények száma határozza meg.

Az új szabályozásnak megfelelően – amely öt külön kategóriába sorolja a gyógyszertárakat nyitvatartási idejük alapján – a patikák heti 40 óra nyitvatartási idő alatt egy gyógyszerészt, míg heti 70 óra felett már 4 gyógyszerészt és emellett 4 szakasszisztenst kötelesek foglalkoztatni. Ezen felül, ha a gyógyszertárban beváltott receptek havi átlaga meghalja a háromezer darabot, akkor háromezer vényeként további egy gyógyszerész vagy szakasszisztens foglalkoztatására kötelezett a patika.
A HGYSZ korábban azt javasolta, hogy a számlával, illetve eseti megbízási szerződéssel rendelkező gyógyszerészek is kerüljenek beszámításra legalább részmunkaidős gyógyszerészként, így a teljesítendő létszámnorma lényegesen kisebb terhet jelentett volna a gyógyszertáraknak. A rendelet azonban csak idősávos korlátot állított fel: a helyettesítés éves szinten nem haladhatja meg a gyógyszertár szakmai személyzetének munkaidejének 30 százalékát. Ám ez nyilvántartási kötelezettséghez kötött, így az adminisztrációs terhek várhatóan jelentősen nőnek majd.
A rendelet hatása főként azokon a településeken lesz érzékelhető, ahol kevés patika működik, és nehéz gyógyszerészt találni a betöltendő pozíciókra. „Mivel a gyógyszertárak nagy része komoly forráshiánnyal küzd, az egyetlen megoldás a nyitvatartási idő csökkentése lehet, amely ellátás biztonságát és hatékonyságát veszélyeztetheti” - mondta dr. Zlinszky János, a HGYSZ alelnöke.
Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint ugyanakkor a jogszabály segíti annak a kirívóan szabálytalan gyakorlatnak a felszámolásában, amikor a heti 60 óránál hosszabb nyitva tartással működő gyógyszertárakban egyetlen gyógyszerészt foglalkoztatnak. Ez sem a Munka törvénykönyvének nem felel meg, sem a betegek biztonságát nem szolgálja – tette hozzá.
A még 2011-en elfogadott, de csak ez év szeptemberétől hatályos jogszabály módosítását több szakmai szervezetek kérte, a szaktárca azonban statisztikai adatokra hivatkozva cáfolta, hogy a végrehajtást akadályozná a szakemberhiány.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.