BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rövidülhet a várólista a hazai szervátültetésnél

Hazánkban hatezren járnak művesekezelésre (dialízisre), közülük közel hétszázat vettek fel a transzplantációs várólistára – tudtuk meg Langer Róberttől, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatójától. A szervdonációk számát az élő donoros átültetések folyamatos növelésével lehetne megemelni. A klinikán három főállású koordinátort foglalkoztatnak, ennek eredménye: tavaly Budapesten 31 élő donoros veseátültetést végeztek el, az idén eddig tíz ilyen műtét volt.

Ez a fajta donáció óriási feladatot ró az intézményekre, hiszen a műtétre várakozóra és a szervadományozóra is rengeteg vizsgálat vár, és a pillanatnyi várólistás rendszer – a számtalan egyeztetés miatt – jelentősen megnehezíti az intézmény koordinátorainak munkáját. Mivel az orvosok egy része tisztában van ezzel, így a megoldás helyett sokan a könnyebb utat választják, és fel sem vetik ezt a lehetőséget a pácienseknek.

Az évi körülbelül 150-160 donor nem elégséges ahhoz, hogy a várólistán lévőknek hasonló esélyeik legyenek a közel kétezer donort prezentáló Eurotransplant közösséggel történő összehasonlításban. Szervektől függetlenül a gyermek recipiensek egy nagyobb poolból nagyobb esélylyel jutnak szervhez, itthon pedig ha ritkán, de mégis van gyermek donor, ám nem biztos, hogy vércsoportban, méretben megfelelő beteg található a várólistán. 2008-ban a rendelkezésünkre álló vesék 3 százalékát nem tudták beültetni vércsoportazonos recipiens hiányában a kis ország mivoltunk miatt, egy nagyobb közösség részeként ez nem fordulhatott volna elő. VG

Csatlakozhatunk

Előzetes együttműködési megállapodást köt az Egészségügyért Felelős Államtitkárság az Eurotransplant International Foundationnel. E szerint várhatóan jövő januártól egy évig hazánk is tagja lehet a nemzetközi szervezetnek, ami további egy évvel meghoszszabbítható. Ezt követően kerülhetne sor a teljes jogú tagként való csatlakozásra.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.