BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szervdonoroknak mondanak köszönetet

A Városligetben rendezik meg október 13-án az Európai Donációs Napot. A WHO 2005-ben nyilvánította donációs világnappá október második szombatját. A rendezvény lehetőséget nyújt arra, hogy a szervátültetett emberek hálájukat és tiszteletüket fejezzék ki a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásukat a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt.

Magyarországon tavaly 356 szervátültetést végeztek magyar donorszerv felhasználásával. A szervadományozók nagy része már nem él, 47-en azonban még életükben tudtak veséjükkel segíteni.

A magyar betegek immár Európa más országaiból is kaphatnak szervet, miután hazánk az év elején csatlakozott a kontinens donorjelentő hálózatához, az Eurotransplanthoz. A tagországok betegei ezen keresztül soron kívül kaphatnak sürgős esetben szervet. Erre azért volt szükség, mert a 15 éve stagnáló donorszám (évi mintegy 130–160 agyhalott donor) miatt nem tudtak miden beteget időben megoperálni. Először ez év májusában kapott külföldről donorszívet egy magyar beteg, azóta pedig még öt sorstársa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.