BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szükség van lelki terápiára is

A rák diagnosztizálása után gyakori, hogy a beteg és hozzátartozói teljesen kétségbe esnek, hirtelen azt sem tudják, mihez fogjanak. Egy ingyenesen hívható információs vonal megpróbálja megkönnyíteni az érintettek helyzetét

A kemoterápiás szereket a daganatos sejtek elpusztítása érdekében jelentős mennyiségben, közel mérgező dózisban adagolják. Mivel azonban ezek a szerek nem tesznek különbséget a normálisan szaporodó és a leukémiás sejtek között, gyakran nehezen elviselhető a terápia és a kellemetlen mellékhatások is gyakoriak.

Konzílium, avagy második szakvélemény

„Orvosként számomra a legnagyobb boldogság a sok egykori rákbetegeket látni, azokról hallani, akik ma már csak egy rossz álomként tekintenek vissza a sok-sok évvel ezelőtt történtekre – mondta Dr. Szántó János professzor. – Megnyugtató emberi érzés felidézni azokat az eseteket is, amikor ugyan csodát nem tudtam  tenni, de sikerült meghosszabbítani, jobbá tenni a súlyos betegek életét. Világszerte jellemző, hogy az érintettek és családtagjaik is – több szem többet lát alapon – egy úgynevezett második orvosi szakvélemény megismerését is fontosnak tarják. Szükségesnek érzik a lehetséges kezelési variációknak nyugodt körülmények között történő részletes átbeszélését. Ilyenkor a második szakvéleményt megfogalmazó orvos átnézi az összes korábbi vizsgálati dokumentumot, és ha szükségesnek látja, konzultál az eredeti diagnózist és terápiás tervet elkészítő orvosokkal. Ezután személyes találkozón összegzi véleményét, tanácsait.”

Nem reménytelen a helyzet

„A mai komplex onkológiai kezelések mellett a daganat közel sem egyenlő a halállal! A negyvenéves onkológiai gyakorlat, a huszonegy éves vezetői múlt azt mondatja velem, hogy a beteg kellő szervezettség esetében nincs egyedül, és helyzete nem reménytelen” – mondja a professzor.

A kemoterápiás kezelés károsítja a gyorsan osztódó, de jóindulatú sejteket is, mint amilyen a csontvelő, az emésztőszervek vagy a szőrtüszők sejtállománya. A kemoterápiás kezelések mellékhatásaként a legáltalánosabban csontvelő-szupresszió, az emésztőrendszer nyálkahártya-gyulladása (mukozitisz), étvágytalanság és hajhullás lép fel. Van, amikor egyedül a kemoterápiás kezeléssel gyógyulás érhető el, főként a vérképző szervek rosszindulatú daganatai, leukémiák, limfómák esetében. Gyakran viszont a sebészi és a sugárterápia eredményeinek javítása érdekében, annak kiegészítéseként alkalmazzák. Sokszor viszont már eleve szerényebb célok elérése érdekében bevetik a kemoterápiás kezelést, így a daganat növekedésének lassítása, a szervezetben való szétterjedésének megakadályozása, vagy a már szétszóródott daganatsejtek remélhető elpusztítása érdekében.

„A kemoterápiás szerek mellékhatásairól sokat, egyre többet tudnak a betegek és laikusok egyaránt – hangsúlyozza Dr. Dank Magdolna, a 2013. Év Onkológusa, osztályvezető főorvos, egyetemi docens. – Ugyanakkor a személyre szabott orvoslás lehetővé tette a célzott, illetve biológiai terápiák alkalmazását, melyek teljesen új mellékhatásokban is jelentkeznek. A bőr-, nyálkahártya- és körömtünetek jellemzőek ezekre a kezelésekre. Kialakulásuk folyamatának ismerete az orvosnak és betegnek egyaránt fontos, és a mellékhatás megelőzése, vagy a tünetek kialakulásakor azok enyhítése kiemelt feladat, mivel a betegeknek a megfelelő életminőség megszerzése ugyanolyan fontos, mint a megfelelő tumorválasz elérése.”

Gyötrő mellékhatások

A sugárkezelés mellékhatásai a besugárzott területen jelentkeznek. Okozhat bőrpírt, duzzanatot, bélnyálkahártya érintettség esetén hasmenést, a garat és gége besugárzása esetén rekedtséget. A gyulladt nyálkahártya idővel fájdalmassá válhat, de a sugárkezelés befejezését (vagy átmeneti megszakítását) követően ezek a tünetek enyhülnek. A nyálmirigyeket ért sugárzás szájszárazsághoz vezet, ami akár a fogak romlásához is vezethet. A duzzanat a gégében a légutak beszűkülését, extrém esetben elzáródását és fulladást is okozhat. A besugárzott bőrfelületről a szőr és a haj kihullik.

A kemo mellékhatásairól is tájékoztatnak

Rákos daganat diagnosztizálása esetén szinte minden esetben a kemoterápia a leghatékonyabb gyógymód – csakhogy a kezelés súlyos mellékhatásokkal járhat, nem csak fizikailag, de lelkileg is megterheli a beteget. Ezért hozták életre Dr. Szántó János professzor közreműködésével azt az ingyenesen hívható telefonszámot, ahol a páciens minden segítséget megkap, hogy tisztában legyen az előtte álló feladatokkal.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.