BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szűkülő gyógyeszköz-támogatás?

Egy tervezet szerint csökkenne több gyógyászati segédeszköz támogatása, akár 8-10 százalékponttal is. A takarékossággal többmilliárdos spórolást akar elérni az állam. Az eszközgyártó cégek az elképzelést hibásnak, elfogadhatatlannak és szükségtelennek is tartják, helyette a termékek áfájának csökkentését javasolják.

A tavalyi tényleges költésnél több mint 8 milliárd forinttal kevesebbet irányoztak elő erre az évre a gyógyászati segédeszközök támogatására. Az év első két hónapjában a kiadások ugyan már csökkentek, de így is még további mintegy 6 milliárd forintot kell az esztendő hátralévő részében megtakarítani ahhoz, hogy biztosan tartható legyen a kassza.

Egy a lapunk birtokába került minisztériumi és OEP-tervezet szerint ennek érdekében jelentősen csökkentenék számos, gyakran használt segédeszköz támogatását. A sztómás (egyes daganattal operált) betegek által használt eszközök támogatását 98-ról 90 százalékra, az inkontinenciatermékek támogatását 80-ról 70 százalékra mérsékelnék, ahogyan a cukorbetegek által használt tesztcsíkok támogatását is. Egyes speciális kötszerek esetében egyharmadával alacsonyabban határoznák meg a havonta felírható darabszámot, a hallókészülékeknél pedig szigorítanák a hozzáférést.

A tervezett intézkedések június 1-jei bevezetésétől csaknem 3 milliárd forint megtakarítást várnak. A fennmaradó ugyancsak 3 milliárd forint a kormány szakértői szerint egyéb módon megspórolható. Többek között azzal, hogy a közgyógyellátásra jogosultak körének szűkítésével szigorítják a hozzáférést a gyógyszerekhez és a segédeszközökhöz.

Az Orvostechnikai Szövetség szükségtelennek, hibásnak, ezért elfogadhatatlannak tarja a tervezett támogatáscsökkentést. Ehelyett azt javasolja, hogy a segédeszközök általános forgalmi adóját mérsékeljék 27-ről 18 százalékra, a 98 százalékos támogatású eszközökét (például végtagprotézisek, a sztómaellátás eszközei) pedig 5 százalékra, illetve racionalizálják egyes területeken a segédeszköz-ellátást.

Mindezek 4 milliárd forint támogatási reálértéknövekedést eredményeznének, miközben a költségvetés áfabevételei csak egymilliárd forinttal csökkennének, de ezt a támogatási kiadások mérséklésével kompenzálni lehetne – állítják. A betegeknek is kevesebbet kellene költeniük, a térítésidíj-kiadások számítások szerint összességében egymilliárd forinttal mérséklődnének.

Az áfa emelése miatt csökkent a támogatások reálértéke és emelkedett a betegek terhe. Ráadásul a gyártó, forgalmazó cégek nyolc éve nem emelhettek árat, emiatt a termékek forgalmazása nem rentábilis, ez hosszú távon a termékminőség romlásához, visszaélésekhez vezethet, s végső soron az eszközellátás összeomlását okozhatja. A segédeszközökkel foglalkozó szakemberek szerint lehetővé kellene tenni, hogy a finanszírozás alapjául szolgáló árak évenként emelkedhessenek az inflációra és az árfolyam-ingadozás miatt

A segédeszközök befogadási rendjén is változtatni kell, mert az ma bürokratikus, hosszú és drága eljárás. Nem ösztönzi az innovatív és költséghatékony eszközök alkalmazását.

Egymillió embert érint

Magyarországon jelenleg becslések szerint 1-1,2 millió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyászati segédeszközre. Azok száma, akik rendszeresen használnak például kerekesszéket, hallókészüléket vagy gyógycipőt stb., nyolcszázezer-egymillió főre tehető. További mintegy 200 ezer embernek kell kötszert, járókeretet, mankót vagy kompressziós harisnyát használnia egy-egy műtét után.


Haiman Éva Egymillió embert érint Magyarországon jelenleg becslések szerint 1-1,2 millió ember szorul tartósan vagy átmenetileg gyógyászati segédeszközre. Azok száma, akik rendszeresen használnak például kerekesszéket, hallókészüléket vagy gyógycipőt stb., nyolcszázezer-egymillió főre tehető. További mintegy 200 ezer embernek kell kötszert, járókeretet, mankót vagy kompressziós harisnyát használnia egy-egy műtét után.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.