BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szülésznőkhöz is lehet majd terhesgondozásra járni

Szeptembertől tervezték a bevezetését, de egyelőre még mindig csak terv, hogy a szülésznők is végezhetnek terhesgondozást.

A miniszteri rendelettervezet ugyan már tavasszal elkészült, és a szakállamtitkárság tájékoztatása szerint hamarosan meg is jelenik, de az idén várhatóan már nem lép hatályba. Ehhez ugyanis részben a finanszírozási rendeletet is módosítani kell, másrészt felkészülési időt kell hagyni a szülésznőknek.

A szülésznői terhesgondozásra akkor nyílna lehetőség, ha az első vizsgálatok szerint előreláthatólag problémamentes lesz a várandósság. Ugyanakkor, ha a terhesség alatt bármikor felmerül a magas rizikó gyanúja, a szülésznő köteles lenne a kismamát haladéktalanul szülész-nőgyógyász szakorvoshoz irányítani. Ha a kismamát és a leendő babát veszélyeztető tényezőt sikerül elhárítani, a gondozást újra folytathatná a szülésznő is.

Egy 2005-ös uniós irányelv alapján a szülésznőknek már régen meg kellett volna adni ezt az önállóságot, a szerint ugyanis a „tagállamok biztosítják, hogy a szülésznőknek módjuk legyen” e tevékenység folytatására, valamint önálló szüléslevezetésre. Ez utóbbiról továbbra sincs szó.

Önálló terhesgondozást csak azok a szülésznők vállalhatnának, akik főiskolán szerezték szakképesítésüket, illetve azok, akiknek emelt szintű vagy felsőfokú a szakképesítésük, valamelyik kórházban szülésznőként dolgoznak, vagy rendelkeznek a várandósgondozásra vonatkozó érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással.

A szakemberek szerint nem várható szülésznői praxisok tömeges megjelenése, de a mintegy 2500 szakember közül vélhetően sokan látnak majd fantáziát saját vállalkozások elindításban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.