BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új módszereket fejlesztenek a fejsérülések kezelésére

Az agy vizsgálatához fejlesztenek új mágnesesrezonancia-képalkotási módszereket a Wisconsini Orvosi Egyetem kutatói. Az eljárás lényege, hogy segítségével diagnosztizálható legyen az agyrázkódás, megállapítható, hogy a sportolók agya teljesen felépült-e a sérülésből, és hogy alkalmasak-e a pályára való visszatérésre. A bethesdai BrainScope Company funkcionális MRI és kézi EKG-készülék alkalmazásával tervezi kiértékelni a traumás agysérülés gyors és objektív felmérésének módszereit.

A wisconsini csapat az egyike a GE iparvállalat és a legnagyobb amerikaifutball-szövetség, az NFL szervezésében zajló, 20 millió dollár díjazású Head Health verseny első fordulója 16 nyertesének. A versenyt, amelyre 27 országból 400 pályázat érkezett, a sportolók, a katonák és a civilek biztonságának javítása céljából hirdették meg, de az a neurodegeneratív betegségekkel – például az Alzheimer-kórral vagy a Parkinson-kórral – kapcsolatos jelenlegi ismeretek bővítését is elősegítheti.

A nyertesek különféle megoldásokkal álltak elő, az egyszerű vérvizsgálattól kezdve a szoftvereken át a magas szintű matematikai eszközökig. A nyertes csapatok a privát szektorból, valamint olyan legendás orvosi kutatóintézetektől érkeztek, mint a Johns Hopkins Egyetem, a Weill Cornell Orvosi Egyetem és a Kaliforniai Egyetem.
Az első 16 nyertes mindegyike egyenként 300 ezer dollárt kap az agykutatásra irányuló munkájuk előmozdítására. A hat legjobb technológia mindegyikéért újabb 500 ezer dolláros díjazás jár 2015-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.