BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vesztegetésért bepereltek egy svájci gyógyszergyártót

Az amerikai kormány pert inditott a Novartis AG ellen, azzal vádolva a svájci gyógyszergyártó céget, hogy amerikai gyógyszertárakat vesztegetett meg annak érdekében, hogy bizonyos Novartis-terméket rendeljenek - közölte a New York-i főállamügyész. A gyanú szerint legalább húsz amerikai gyógyszertárt vett rá arra, hogy veseátülteltéses betegeknek a Myfortic gyógyszert ajánlják, ezért kenőpénzt fizetett nekik. Az ügyészség szerint a Novartis igyekezett elleplezni e cselekményt oly módon, hogy a gyógyszertárakkal kötött szerződésekbern kihagyta a rabattra és az árengedményre vnatkozó részt.

A Novartis visszautasitotta a vádat. A cég állítja: a Myfortic gyógyszerből a tavalyi eladási forgalma 579 millió dollár volt, a növekedés 12 százalékot tett ki az előző évhez képest. Az amerikai hatóságok 2010-ben már eljártak a svájci konszern ellen. Akkor az epilepszia elleni gyógyszer illegális értékesitéséről volt szó. A nyomozást végül megszüntették, mert a svájci cég vállalta 422,5 millió dollár megfizetését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.