BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Eladók a soltvadkerti takarék ingatlanjai

Legalább 266 millió forintot szeretne kapni a 2012 októbere óta felszámolás alatt álló Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet húsz ingatlanáért a Pénzügyi Felszámoló és Nonprofit Kft. (PSFN) Az érdeklődők március 25. és április 14. között tehetnek vételi ajánlatot az Elektronikus Értékesítési Rendszeren.

A legtöbbet, 74 millió forintot egy Császártöltésen elhelyezkedő, 1371 négyzetméteres ingatlanért kell leszurkolni, a téglafallal körülkerített területen egy 1994-ben épült és 2001-ben teljesen felújított vágóhíd működik egy üzemi és egy kezelőépülettel. Emellett Pécsett, Baján, Soltvadkerten, Mecseknádasdon, Kiskunmajsán, Püspökmolnáriban és Izsákon lévő, 15–38 millió forint közötti irányárú ingatlanokra lehet pályázni.

A legolcsóbban, mindössze 188 ezer forintért egy szintén császártöltési, 209 négyzetméteres beépítetlen belterületet bocsátott árverésre a PSFN.
Ha sikeresek lennének az árverések, akkor is alig a fele térülne meg az ingatlanok 519 millió forintos, a felszámolás megindításakori könyv szerinti értékéből. Ám ez is aprópénz ahhoz képest, amennyivel a takarékszövetkezet a hitelezőinek tartozik. A nyilvánosan elérhető legutolsó, 2013. október 11-i adatok alapján a felszámoló 35,3 milliárd forint értékű követelést azonosított. Ennek döntő része, 33,3 milliárd forint az Országos Betétbiztosítási Alappal (OBA) szemben áll fenn, miután az OBA ennyi kártalanítást fizetett 2012 júniusában a takarékszövetkezet betéteseinek. Ezzel szemben a soltvadkerti követelések értékesítéséből és érvényesítéséből 2013 októberéig 1 milliárd, eszközeinek eladásából pedig 210 millió forint folyt be.

A 2012. május 31-én 15,2 milliárd forintos saját tőkéjű és 12,5 milliárdos veszteségű Soltvadkert és Vidéke korábbi működésével összefüggésben több büntetőeljárás indult. Több ügyfél már kártérítést is kapott az államtól azért, mert a takarékszövetkezet a tudtuk nélkül minősítette át a nála elhelyezett betéteket részjegyekké, amelyeket az OBA nem biztosít.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.