BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fidesznek tetszik az új energiatámogatási rendszer

A Fidesz–KDNP frakciószövetség tegnap kedvezően fogadta az energiaárak új támogatási rendszerére (KÁT) vonatkozó elképzelést.

Eszerint júliustól a kapcsoltan termelt hő és áram közül az áram helyett a hő előállítása kap támogatást, ugyanakkortól megszigorodnak a biomassza hasznosításának feltételei, 2012. január 1-jétől pedig módosul a megújulóalapú energiatermelés dotálása. A változtatások révén több áramtermelő kiszorul a kötelező átvételi rendszerből, ezzel azonban élénkül az áram piaca. Azok számára, akiknek gondot okozhat az elvárt korszerűsítő beruházások finanszírozása, új pályázati lehetőségek nyílnak.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője egyúttal visszavonta azt a februári módosító indítványát, amelyben a fentinél nagyobb szigorításokat javasolt a támogatási rendszerben. Bencsik János magyarázata szerint a most tárgyalt módosításban harmóniába kerültek a Lázár János által előtérbe helyezett társadalmi elvárások a műszaki és gazdasági szempontokkal. A változtatások fő indoka a lakosság biztonságos hőellátása, s egyben annak megakadályozása, hogy – Lázár János szavaival – az áramszolgáltatókon keresztül a pénzek illetéktelen zsebekben kössenek ki.

Bencsik János elmondta: napirenden van bizonyos forrásátcsoportosítás az energetikai cégek javára az Új Széchenyi-terven belül. A hőszolgáltatók számára új pályázati lehetőségek nyílnak majd meg. Azt azonban az érintett önkormányzatokkal még lefolytatandó egyeztetésekre hivatkozva nem fedte fel, hogy mennyit takarít meg az állam azzal, ha az erőműtársaságok helyett a hő előállítását támogatja. A szakma véleménye megoszlik a tervezet kapcsán.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.