BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Gazpromé a kirgiz gázvezetéki társaság

Egy dollárért szerezte meg a veszteséges kirgiz gázvezetéki társaságot az orosz Gazprom. 25 évre kizárólag exportőri jogot is kapott.

Sokmilliárd rubeles fejlesztésre készül az orosz Gazprom Kirgizisztánban, ahol a gázinfrastrktúra tulajdonosa lett, jelentette be a két ország kormánya a Reuters tudósítása szerint.

Az 5,5 millió lakosú országban az utóbbi teleken rendszeressé váltak az ellátási zavarok amiatt, hogy nem fizették ki a kazah és az üzbég eladóktól átvett gáz árát, így azok szüneteltették a szállítást. Az energiahiány a lakosságot a kormány ellen fordította a muszlim többségű országban, ahol már két elnököt is eltávolítottak a 2005-ös zavargások óta.

Péntek délután írták alá azt a szerződést, amely szerint a kirgiz gázhálózatot ezentúl a Gazprom ellenőrzi. Azt viszont, hogy a vételár egy dollár volt, egy névtelenséget kért forrás közölte a Reutersszel. Eszerint a következő öt évben az orosz társaság 20 milliárd rubelt, vagyis mintegy 609 millió dollárt fordít új szerzeményére. Az orosz kormány honlapján az olvasható, hogy a Gazprom 25 évre megkapta a kirgiz export monopol jogát, viszont garantálni fogja az ottani fejlesztéseket és azt, hogy nem lesz fennakadás a gázellátásban.

Egyes kirgiz vélemények szerint a megállapodás a Gazpromon keresztül túl erős befolyást ad Oroszországnak, Kirgizisztánban. Alibek Sztambekov, a kirgiz kormány energiáért is felelős miniszter-helyettese szerint azonban nem kell az ország energia-függetlenségének elvesztésétől tartani. Éppen az energiabiztonság és a partnerség erősítéséről van szó. A Gazprom érkezése a folyamatos gázellátást jelenti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.