BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az államé a Mol ötöde

Kivásárolták a hívatlan tulajdonos orosz Szurgutnyeftyegazt

A magyar állam lett a Magyar Olaj- és Gázipari Társaság (Mol) 21,2 százalékos tulajdonosa, miután kivásárolta a cégből az orosz Szurgutnyeftyegazt. A hányadért 1,88 milliárd eurót fizetett. Ezzel kimentette a Molt a két éve kéretlenül érkezett orosz résztulajdonostól, amely 2009-ben azt az OMV-t váltotta fel, amely előzőleg szintén a Mollal való egyeztetés nélkül szállt be a társaságba. A tegnapi bejelentés szerint a megállapodás lezárultával a vételáron túl egyéb ellentételezés nem jár az eladónak, mert az ügyletet nem csomagban tárgyalták. Mindazonáltal nem lenne meglepő, ha a jövőben javulnának az oroszországi cégek magyarországi, főként energiaipari beruházásai, más együttműködési lehetőségei.

A Mol ötödének megszerzése beleillik a kormány azon stratégiájába, hogy erősíteni kell az állam energetikai szerepvállalását. Nem derült ki, hogy mely hazai vállalat képviseli majd az államot a Molban, feltehető, hogy az egyébként is profilbővítésbe fogott MVM a befutó.

A Mol jól járt, hogy megszabadult hívatlan pénzügyi befektetőjétől, s hogy tárgyalási pozícióit ezentúl erősíti az állami résztulajdonlás. Igaz, menedzsmentjének mozgástere nyilván módosulni fog. Cikkeink a 4. és az 5. oldalon, jegyzet 20. oldal

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.