BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az E-Star a visszavásárlási programban bízik

Az E-Star 2012/A kötvények csaknem kétharmadát vásárolta vissza eddig az E-Star. Soós Csaba, a cég elnök-vezérigazgatója bízik benne, hogy sikerül a többi kötvény vonatkozásában is szerződést kötni. A társaság vezetője szerint egy felszámolás esetén bizonytalan, hogy a kötvényeseknek mennyi pénz jutna.

- Mennyi tartozása van jelenleg az E-Starnak?
- A közgyűlésre készült és a BÉT honlapján elérhető likviditási jelentésünk szerint névértéken számolva mintegy 530 millió forintnyi kötvénytartozásunk van az E-Star 2012/A kötvények vonatkozásában, aminek még mintegy 50 millió forintnyi kamat vonzata is van. Lejárt banki tartozásunk 460 millió forint körül van, a lejárt szállítói tartozásunk cca. 670 millió forint. Hangsúlyozom, hogy ez egy pillanatnyi állapot, mivel a cég jelenleg is működik, így folyamatosan vannak bevételei és ráfordításai is. Az adatok a külföldi operáció számait nem tartalmazzák.

- Hol tartanak az egyezkedések azokkal a kötvényesekkel, akiknek már lejárt a papírjuk?
- Elöljáróban ki kell emelni, hogy a társaság nem egyezkedik jelenleg a kötvényesekkel, erre majd egy esetleges csődeljárás keretében kerülhetne sor. A társaság a pénzügyi lehetőségeit figyelembe véve vételi ajánlatott tett a kötvényekre, a kötvényesek maguk dönthetik el, hogy élnek-e az ajánlattal vagy sem. A kötvénytájékoztató alapján álláspontunk szerint a kötvények még nem lejártak, hiszen az előírt határidők betartásával megtett felmondási esemény még nem következett be. A 2012/A kötvények körülbelül 63 százalékát sikerült eddig névérték alatt visszavásárolni, úgy tűnik, hogy itt elérkeztünk egy megállóhoz, az elmúlt időszakban további megkeresés a társasághoz nem érkezett. Úgy gondolom, a fennmaradó kötvényesek a következő napokban fognak dönteni arról, hogy értékesítik-e kötvényeiket. A táraság igyekszik ehhez valamennyi szükséges információt megadni, ebből a célból készült a korábban már említett likviditási jelentés is.

- Az Erste Befektetési Zrt. nemrég egy elemzésében azt írta, a kötvényesek hamarosan felszámolást kezdeményezhetnek a cég ellen. Önök erre a tőzsde honlapján úgy reagáltak, hogy a kötvényesek joga még nem nyílt meg erre. Mikor kezdeményezhetik a cég felszámolását?
- A kötvénytájékoztató alapján álláspontunk szerint a kötvényesek a késedelembe eséstől számított 5 banki munkanapot követően szólíthatják fel a társaságot a teljesítésre, amelynek ha nem tesz eleget a társaság, a kötvényeseknek 15 banki munkanapon belül megnyílik a joguk arra, hogy a kötvényeket lejárttá és esedékessé tegyék. Az ezt követő eljárási rendet a csődtörvény szabályozza. Ez alapján egy 20 napos moratóriumot követően ismét fel kell szólítani a céget megfelelő határidőt biztosítva a fizetésre. Ha ezt követően sem teljesít a társaság, akkor van lehetőség a felszámolási eljárás kezdeményezésére, de az sem egyenlő még a felszámolás megindításával. A bíróság általában 60 napon belül dönt a kérelemről, nyilatkozatva a társaságot is a követelésre vonatkozóan. A felszámolással egyébként a kötvényesek feltehetően nem járnának jól, mivel a jogszabályok alapján a kielégítési listában elég hátul állnak.

- Ez az oka annak, hogy a kötvényesek kapják a legkevesebbet vissza a követelésükből? A közzétételek szerint a bankoknak és a szállítóknak előbb fizetnek.
- Nem jelenthető ki, hogy a kötvényesek fogják a legkevesebbet visszakapni a követelésükből. A korábbi közzétételekben hivatkozott biztosított banki és egyéb szállítói tartozások korábban jártak le, így a társaság működőképességének fenntartása érdekében – legtöbb esetben szintén jelentős diszkonttal – kerültek kifizetésre. Amennyiben egy projekt megszűnik, úgy a projekthitel is automatikusan esedékessé és levonhatóvá válik a bank részéről. A táraság igyekszik további forrásokhoz jutni, azonban bizonytalan, hogy a lejáratkor illetőleg az igényérvényesítési jog megnyíltakor milyen lesz a társaság likviditási helyzete, az pedig jelenleg megjósolhatatlan, hogy egy esetleges felszámolási eljárás során a kötvényesek milyen mértékben tudnak megtérülést elérni.

- Ön is adott kölcsönt a cégnek. Ez milyen formában történt? Bármikor kivehető?
- A nagytulajdonos, illetve a vezető tisztségviselő által nyújtott hitel, illetve ez alapján fennálló követelés minden esetben alárendelt, hátrább sorolt egy esetleges igényérvényesítési (felszámolási) eljárás során az egyéb, különösen a biztosított követelésekkel szemben. A hitel egyébként lejárt, és bármikor kivehető, de természetesen a társaság jelenlegi helyzetében annak kifizetésre most nem kerül sor, azonban lemondani sem tervezek róla.

- Tízmilliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki, ezt a portfóliót a mostani ajánlatok szerint nagyjából 3 milliárd forintért vásárolnák vissza. A maradék 7 milliárd forint hová lett?
- A Társaság a gyergyói projekt befejezését, két (azóta már bezárt) romániai projekt elkezdését és az EETEK akvizíciót finanszírozta a kötvények kibocsátásából.  A már említett két romániai projekten kívül veszteségek mutatkoznak a magyarországi projekteken is, hiszen az a portfólió, amivel korábban rendelkeztünk, a számításaink szerint akár 10 milliárd forintot is érhetett, a szerződések lejáratot megelőző lezárása viszont jóval kisebb értéken történik, ezért ez most már inkább csak 5 milliárd forintot ér.

- A cég auditált 2011-es beszámolóját is sokan hiányolják.
- A társaság továbbra is elsődleges prioritású problémaként kezeli a beszámoló elkészítését. Az egyedi beszámoló időközben elkészült, a vállalkozás folytatásának elve miatti bizonytalanságra hivatkozva azonban a könyvvizsgáló a könyvvizsgálói záradék megadását elutasította, egyéb problémát azonban nem jelölt meg. A konszolidált beszámoló elkészítésének elhúzódása is alapvetően erre az okra vezethető vissza. A könyvvizsgáló jelentés kiadása jelentős kockázatokat hordozhat magában a könyvvizsgáló számára, ami lassítja a vizsgálati és döntéshozatali folyamatot, különös tekintettel arra, hogy időközben a társaság folyamatosan működik, ezeket az eseményeket a beszámolónál szintén figyelembe kell venni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.