BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Bolond az az ország, amelyik attól boldog, hogy egy eladója van" - Gyurcsány az energiaellátásról

Az energia-, ezen belül a gázellátás régóta nem üzleti és gazdasági kérdés, közvetlenül érinti a nemzeti és regionális szuverenitást és biztonságot - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken az európai gázellátás kihívásairól tartott nemzetközi konferencián Budapesten. 

Hozzátette: éppen ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy új gázforrásokat és útvonalat találjunk.

A miniszterelnök elmondta: "bolond az az ország és régió, amelyik attól boldog, hogy egyetlen eladója van". A beszerzést diverzifikálni kell, vevőként nem szabad kiszolgáltatni magunkat - tette hozzá.

A tervezett Nabucco gázvezeték előnyei közé sorolta, hogy új útvonalon, új forrásokat nyit majd meg. Hozzátette: a projekt egyetlen hátránya, hogy nagyon lassan halad.

A kormányfő beszédében sürgette a finanszírozási kérdések mielőbbi megoldását, s üdvözölte, hogy az unió a projekt felgyorsítására külön biztost kért fel.

A Blue Streamról (Kék Áramlat) szólva elmondta: felvetődött az is, hogy nem ez a vezeték jönne el Európáig, hanem egy másik, a South Stream, amelyik Görögország kikerülésével érné el Bulgárián keresztül Olaszországot, majd egy innen elágazó északi szárny pedig Magyarországot. A két vezeték között az a különbség, hogy az utóbbi bírja az unió szimpátiáját - fejtette ki.

Gyurcsány Ferenc közölte: Magyarország arra törekszik, hogy segítse a közös integrált, uniós energiapolitika kialakítását.

Megjegyezte, hogy miközben Európa a világon az egyik legnagyobb felhasználó, elhanyagolható fosszilis energiaforrásokkal rendelkezik.

Hozzátette: más energiaforrások használata pedig szinte ugyanolyan társadalmi, biztonsági és politikai kérdéseket vet fel, mint a fosszilisé, "gondoljunk csak az atomenergiára".

Szólt arról, hogy míg az unió gázfelhasználásának 26 százaléka származik Oroszországból, addig Magyarország esetében az az arány 80 százalék. A következő éveken azonban Európa függősége is nőni fog.

A miniszterelnök ugyanakkor leszögezte: Magyarország számára Oroszország az elmúlt években kiszámítható, megbízható partner volt, ezért nincs mit a szemükre vetni.

A gázért való versenyről elmondta: régiók és országok, valamint nagy beszerző cégek szeretnének energiához jutni. A hosszú távú, biztonságos ellátást előtérbe helyezve úgy vélte: az európai beszerzőknek össze kell hangolniuk a munkájukat azért, hogy a kvázi monopolhelyzeten lévő eladók ne játszhassák ki egymás ellen őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.