BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brüsszel várja a tagok megújulóenergia-terveit

Brüsszel jórészt hiába várja a tagországoktól a megújulóenergia-termelésre vonatkozó nemzeti cselekvési terveket. Előzetes bejelentése szerint még a soros elnökséget július 1-jén átvett Belgium is csak július 5-én adta be az anyagot. Az eredeti, június 30-i határidőt csak Dánia és Hollandia tartotta be – írja a BruxInfo.

Magyarország formálisan még nincs késésben, mert – mint beszámoltunk – a múlt hónapban szeptember 30-ig szóló haladékot kértünk.

Az addig eltelő időben folyik a cselekvési terv társadalmi vitája, ennek első állomása egy június 24-i szakkonferencia volt. A rendezvényen Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára azzal indokolta a halasztást, hogy az előző kormány meglehetősen rövid időt adott tervezete véleményezésére.

Az akciótervből annak kell kiderülnie, a tagállamok 2020-ig hogyan kívánják teljesíteni a megújulók felhasználására vonatkozó, kötelező hatályú célszámaikat. Magyarország azt vállalta, hogy a megújulók részarányát a tavalyi 5,8 százalékról 2020-ra 13-ra emeli.

Ennek kapcsán a fenti rendezvényen Bencsik János energiaügyi és otthonteremtési államtitkár elmondta, a kormány a zöldgazdaság fejlődését a bürokratikus akadályok lebontásával, egyszerűbb és gyorsabb eljárási rendszer kialakításával, a zöldközbeszerzés megvalósításával kívánja elősegíteni. Olajos Péter a megújulóenergia-termelés fellendülésétől legalább hetvenezer új munkahelyet remél, s arra tett ígéretet, hogy a zöldpolitika a lakosság, a gazdaság szereplői és az önkormányzatok számára is vonzó és kiszámítható lesz.

Vélhetően Magyarország mellett más tagországok is halasztási kérelemmel legalizálták késlekedésüket. A Európai Bizottság a BruxInfo szerint nem is aggódik: csak akkor indít szabálysértési eljárást, ha a tagállamok „botrányosan” megpróbálnak kibújni az eljárás alól.

BHL

Biomassza

Három éve az EU teljes energiafogyasztásában a megújulók 9 százalékot tettek ki. Ennek 63 százaléka biomasszából és biohulladékból származott. Abszolút értelemben a legnagyobb felesleget 2020-ra várhatóan Spanyolország (becslések szerint 2,7 millió tonna olajegyenérték, Mtoe) és Németország (1,4 Mtoe) állítja elő.

A felesleg összmennyisége 5,5 Mtoe-re várható. Ugyanakkor az Europolitics szerint a nemzeti előrejelzéseket – szemben a cselekvési tervekkel – nem kell készpénznek venni.

A felesleg összmennyisége 5,5 Mtoe-re várható. Ugyanakkor az Europolitics szerint a nemzeti előrejelzéseket – szemben a cselekvési tervekkel – nem kell készpénznek venni.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.