BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elindult az Északi Áramlat - Örülünk?

Németország egyértelműen a Gazpromtól függ, az Északi Áramlat üzembe helyezése pedig tovább javítja Moszkva pozícióját az energetikai harcban – írják a mai lapok a gázvezeték tegnapi üzembe helyezését kommentálva.

Senki sem vitathatja, hogy Nyugat-Európnak több földgázra van szüksége, hogy fedezni tudja saját energiaigényét. Mindenekelőtt Németország esetében van ez így. Ám a tegnap üzembe helyezett Északi-áramlat gázcsővezeték növeli az Oroszországtól való függőséget - írja szerdai számában a Financial Times Deutschland (FTD). Ez annál is inkább sajnálatos, mert a Gazprom ragaszkodik az érvényes, túlságosan magas árakat kikötő szerződésekhez. Holott a Gazpromnak fontolóra kéne vennie, hogy megszűnteti a gáznak az olaj árához való kapcsolását. A lap kommentárjában hozzáteszi: az a tény, hogy a vezeték megkerüli Ukrajnát, ezzel kizárva azt a tranzitországok közül, mély bizalmatlanságot jelez. A lap szerint Moszkva nem számít arra, hogy a közelmúltban rendeződik az ukrán politikai helyzet, ez pedig rossz jel.

A Wall Street Journal (WSJ) szintén arra mutat rá, hogy az illetékesek Brüsszelben és más európai fővárosokban nem tudják elrejteni aggodalmukat az orosz gázóriástól való nagy függőség kapcsán. A Gazprom ugyanis máris Európa gázigényeinek egynegyedét elégíti ki. Ám az amerikai lap arra is rámutat, hogy a Gazpromra nyomás nehezedik legnagyobb európai ügyfelei részéről, a hosszú távú szerződésekben szereplő gázárak csökkentése érdekében.  Noha Oroszország és Európa úgy állítják be az Északi-áramlat üzembe helyezését, mint a szorosabb együttműködés bizonyítékát, a valóság az, hogy a Gazpromra igen erősen konfrontálódik Európával az energiaellátás kérdésében.

Németország az orosz gázról függ, ez nem az Északi Áramlat eredménye, a vezeték válasz a létező helyzetre – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A rangot német lap kommentárja szerint az atomenergia fokozatos leépítésével Németország gázfüggése még erősebb. Ameddig pedig a gáz és a pénz a vezetékek segítségével áramlik, addig Oroszországot semmi nem motiválja arra, hogy változtasson politikai rendszerén.

A Hamburger Abendblatt viszont egyenesen arra szólítja fel Berlint, hogy a lehető legjobban diverzifikálja gázszállításait. A lap szerint komoly veszélyt jelent az egyoldalú függés, ezért az országnak olyan beszállítókra is kell támaszkodnia, mint Norvégia vagy az Észak-afrikai országok. A lap szerint előfordulhat, hogy kudarcot vall a Nabucco projekt, amelynek keretében Oroszországot kikerülve, Türkmenisztánból és Azerbajdzsánból szállítanának gázt Nyugatra. Ha ez megtörténik, az elsősorban Oroszország miatt következik be, hiszen Moszkvának érdeke, hogy meghiúsítsa a projektet, ezt pedig el kell kerülni.

A The Moscow Times (TMT) szerdai száma arra mutat rá, hogy míg az EU-ban Németország és nyugati szomszédai profitálnak leginkább az új csővezetékből,  Lengyelország - amely magas is erősen függ az orosz gázimporttól Ukrajnán keresztül - és Ukrajna támadásnak tekinti a csővezetéket. "A hatalmi egyensúly megváltozott és nem Ukrajna javára. Ennek egyik fő oka az Északi-áramlat" - fogalmazott Katya Yafimava, az Oxford Institute for Energy Studies kutatója. A lap emlékeztet arra is, hogy a PGNiG lengyel gázmonopólium a hét elején választott bírósági eljárást indított Stockholmban a Gazprom ellen, hogy elérje a hosszú lejáratú szállítási szerződésben szereplő importárak csökkentését.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.