BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fél év múlva indulhat a magyar áramtőzsde

Szándéknyilatkozatot írt alá a magyar áramtőzsde létrehozásának letéteményese, a MAVIR-leányvállalat HUPX Zrt. és az egyik legnagyobb európai tőzsdei szolgáltató, az EPEX Spot SE.

A szándéknyilatkozatban foglalt együttműködés lehetővé teszi a szervezett magyar villamosenergia-piac elindítását előreláthatóan 2010. júliusában. Az együttműködés a kereskedési rendszer szolgáltatására, valamint a HUPX-en lebonyolított tranzakciók pénzügyi elszámolására irányul  – ez utóbbit várhatóan a European Commodity Clearing AG (az EPEX Spot valamennyi piacának elszámolóháza) biztosítja.

A magyar piac szereplőinek számára ezen felül kézzelfogható előnyöket jelent majd az EPEX Spot szakmai tudása és tapasztalata – különösen a szomszédos áramtőzsdék későbbi együttműködése szempontjából.

Az MVM Csoport tagjaként a MAVIR-leányvállalat HUPX, valamint az EPEX Spot is egyaránt elkötelezett olyan kereskedési rendszer kialakításában, amelyek megbízható működés és alacsony tranzakciós költségek mellett nyújtanak likviditást a piaci szereplők számára.

A leendő tőzsdei kereskedési rendszer használata leegyszerűsíti a résztvevők részére az adminisztratív folyamatokat, a szerződéskötések és az elszámolások automatikusan történnek a menetrendkezeléssel párhuzamosan. A HUPX tevékenysége – referenciaár, valamint kereskedési felület biztosításával – hatékonyan hozzájárul majd a magyar villamosenergia-piac fejlődéséhez.

Jean-François Conil-Lacoste, az EPEX Spot elnöke hangsúlyozta, hogy vállalatuk kész vezető szerepet vállalni az európai villamosenergia-piac integrációjában és a HUPX beindításában. „A HUPX kulcsfontosságú tényező lehet az árampiacok harmonizációjában – a régióban pedig az egyik legfontosabb szereplő lesz.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.