BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fukusima: „Csak” százezerszer nagyobb a sugárzás a megengedettnél

Bocsánatot kértek a fukusimai atomerőmű üzemeltetői, miután tévesen közölték korábban, hogy hirtelen nagyon megugrott a radioaktivitás szintje, s az egyik reaktorblokkban a víz radioaktivitása a normális érték tízmilliószorosára nőtt. A kormány szerint megbocsáthatatlan a félretájékoztatás.

A fukusimai erőművet is üzemeltető Tokyo Electric Power Company vezetőit és dolgozóit már korábban is érték kritikák a helyzet nem megfelelő kezelése miatt. Most bocsánatot kértek, amiért helytelen számot adtak meg. "Ez a szám pontatlan. Nagyon sajnáljuk" - nyilatkozta a cég szóvivője, Takasi Kurita. Az órákkal későbbi visszavonást azzal indokolták, hogy az „nem hiteles”. A legújabb adat úgy szól, hogy a sugárzás a kettes blokkban százezerszer nagyobb a megengedettnél.

Ugyanakkor a hűtővíz radioaktivitása továbbra is rendkívül magas, a megsérült kettes reaktor közelében 1 000 millisevert közelébe emelkedett a sugárzás. A fertőzött víz közelében dolgozó mentőalakulatok tagjai a normál sugárzás éves szintjét szenvedték el alig egy óra alatt.

Eközben továbbra sem sikerült megtalálni, pontosan honnan is szivárog a radioaktív víz - ez pedig nem altatja el a félelmeket, hogy maga a reaktor sérült meg és onnan szivárog ki a sugárzás. Korábban a japán atomenergia ügynökség jelentése szerint a reaktor környékén található tengervíz sugárzása a normál érték 1 850-szeresére nőtt.

A japán atomenergia-biztonsági ügynökség illetékese elismerte, hogy magas sugárzást mértek az atomerőmű első harmadik és negyedik reaktorának turbinacsarnokában is, de ott a radioaktivitás szintje nem olyan magas, mint a 2-es reaktorban. A sugárzás szintjének hirtelen növekedése megnehezíti a hűtőrendszer üzembe helyezésére irányuló munkálatokat, viszont a szakértők így közelebb kerülnek a sugárzás forrásának meghatározásához.

A japán kormány szóvivője "teljességgel megbocsáthatatlannak" nevezte hétfőn, hogy a földrengés miatt lebénult atomerőmű üzemeltetője téves sugárzási adatokat közölt. A tüzek, a robbanások és a sugárzási szivárgások ismételten a mentési munka felfüggesztésére kényszeritették a munkásokat, még vasárnap is, amikor a sugárzási szint 100 ezerszerese a normális értéknek. Az erőművet üzemeltető Tokyo ERlectric Power Col. korábban azt közölte, hogy a sugárzás 10 milliószor nagyobb a normálisnál.

Yukio Edano, a kabinet főtitkára sajtótájékoztatón kijelentette "Egyfelől úgy vélem, hogy a helyszínen dolgozó munkások elfáradtak, ami érthető, másfelől ezeket a sugárzási tesztek alapján különféle biztonsági döntéseket hoznak, ezért ezek az (elkövetett) hibák teljesen megbocsáthatatlanok" A Tokyo Electric szerint elhúzódó és bizonytalan művelettel kell számolni, hogy megfékezzék a fűtő rudak túlhevítettségét és megakadályozzák a katasztrófát a 2. számú reaktornál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.