BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fukusima: csernobili szinten a nukleáris készültség

Japán a lehető legmagasabbra emelte a nukleáris katasztrófa miatti készültséget az országban. Ilyen magas szintre az 1986-os csernobili katasztrófa óta nem volt példa.

Az eddigi ötösről hetes szintűre emelték Japánban az atomkrízis veszélyét előrejelző készültségi fokot a márciusi 11-i földrengéstől és annak utóhatásaitól komolyan megsérült fukusimai atomerőműben. Az eddigi szint az 1979-es Three Miles Islanden történt baleset veszélyeivel volt egyenértékű.

Bár több, mint egy hónap eltelt a nagy földrengés óta, a fűtőszálakat a blokkokban továbbra sem sikerült lehűteni és izolálni, radioaktív részecskék pedig továbbra is szivárognak az erőművi reaktorokból. A fukusimai erőmű blokkjai által kibocsátott sugárzás eddig körülbelül Csernobil 10 százalékának felel meg, ha azonban nem sikerül a szivárgásokat megszüntetni, akár meg is haladhatja a híres 1986-os katasztrófa során kiszabadult mennyiséget.

A mostani készültségiszint-emelés azonban nem jelenti azt, hogy tovább növelik az erőmű köré húzott biztonsági zóna kerületét. Jelenleg az erőmű 20 kilométeres körzetén belül mindenkit kitelepítettek, tegnap azonban a miniszterelnöki szóvivő bejelentette: egyes városokban ezen a határokon túl is kitelepítések várhatóak, az itt élők egy hónapot kaptak arra, hogy összecsomagolják az ingóságaikat.

További részleteket a japán katasztrófáról itt olvashat!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.