BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három fő forrása lenne a hatékonysági alapnak

Míg a kormány azon dolgozik, hogy az energiaszolgáltatók minél kevesebb pénzt kérjenek adott mennyiségű energia kiszámlázásért, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. (MEHI) a felhasználókat ösztönözné kisebb energia-felhasználásra.

Ezt segítené az évi 125 milliárd forintból gazdálkodó Nemzeti Energiahatékonysági Alap is, amely három fő forrásból táplálkozna: nagyrészt banki forrásból, kisebb részben uniós pénzből, és szinte csak jelzésértékűen az ország költségvetéséből: a szén-dioxid kvóta eladásából származó karbon-forintokból. Korábbi számítások szerint a karbon-forintokból érkező pénz a teljes keret 10 százalékát, a kvótaárak esése miatt ez az arány csökkenhet, de nem ez a lényeg, hanem a szerény szinten hagyott állami szerepvállalás. „Ebből a 125 milliárd forintból évente akár 100 ezer háztartása energia-hatékonysága javítható” – mutatott rá lapunknak Bart István, a MEHI ügyvezető igazgatója. Az érintettek lényegében a térségünkben már megszokott módon jutnának támogatott hitelhez.

A kedvezményes hitel bevezetéséhez csak politikai akarat kell Bart István szerint. Az igény nagy, egy friss felmérés szerint körülbelül egymillió magyar háztartás végezne energiatakarékossági felújítást az következő 3 évben, de megtakarítás híján kevesen fognak bele. A 2013-as költségvetésben csak alig ötezer háztartás számára elég pénz áll rendelkezésre, és az is 40-50 százalékos utófinanszírozású, vagyis csak a tehetősebbek vehetik igénybe. A MEHI ezért lobbizik a döntéshozói fórumokon a Nemzeti Energiahatékonysági Alap létrehozása mellett. „Az alap főként háztartásoknak adna önrész nélküli, kedvezményes kamatú hitelt kifejezetten energiahatékonysági felújításokra” – magyarázza Bart István.

Az alap a rezsi csökkentése mellett a gazdaság számára is kitörési pont lehet, hiszen növeli a gazdasági aktivitást és csökkenti az ország energia-függését. Már a következő 12 hónapban is sok tízezer embernek adnánk munkát, ráadásul úgy, hogy a költségek többletbevétel formájában visszacsorognának a költségvetésbe.

Az elképzelés szerint az alapból önrész nélkül lehet majd igényelni 15-20 százalék vissza nem térítendő támogatást, a forrás többi része kedvezményes hitel. A források kihelyezését bankok, vagy egy zöldbank intézi, fix kezelési díjért.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.