BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Három hét múlva indul az Északi Áramlat építése

Dánia véglegesen jóváhagyta, hogy a Gazprom által és más cégek bevonásával építendő Északi Áramlat gázvezeték a Balti-tenger Dániához tartozó felségvizein át haladjon Németország felé. Oroszország, Svédország és Finnország rábólintására is szükség van még, utóbbi a környezetvédelmi hozzájárulást már megadta. Frank Dudley, az Északi Áramlat konzorcium szóvivője szerint az év végére mindegyik végleges jóváhagyás befut, de hangsúlyozta, hogy az összes adminisztrációs munka más-más módon halad.

A Bloomberg a dán energiaügynökség egyik illetékesét idézi, aki szerint három hét múlva megindulhat az összesen 1220 kilométer hosszú, ezen belül 137 kilométeren át a tenger alatt vezető Északi Áramlat lefektetése. A vállalkozás, amelynek a német BASF-hez tartozó Wintershall Holding, a szintén német E.On Ruhrgas és a francia Gaz de France is tagja, évi 55 milliárd köbméter gázt továbbít 2012-től.

A cső a balti-tengeri Bornholm szigetnél érintené a dán felségvizeket, mintegy 160 kilométerre Koppenhágától keletre. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egyébként szeptember 16-án tárgyalt az Északi Áramlatról dán kollégájával, Lars Loekke Rasmussennel az orosz kormány honlapja szerint. Matti Vanhanen finn miniszterelnökkel várhatóan október 25-én találkozik a szentpétervári üzleti fórumon. VG

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.