BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közműadó részletek - Könnyebbség a Molnak

A jövő év január 1-jétől adót kell fizetni a magyarországi közművezetékek tulajdonosainak, miután parlament kedden, kivételes sürgős eljárással megszavazta a nemzetgazdasági miniszter erre vonatkozó javaslatát.

A kormány évi 30 milliárd bevételt vár az új adónemtől. Méterenként 125 forint lesz az adó az eredetileg tervezett, 100 forint helyett, s azt a víz-, a szennyvíz-, a földgáz-, a hő-, a villamos energia- és a hírközlési vezeték tulajdonosának kell megfizetnie. Azon vezetékek után, amelyek az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában vannak, az üzemeltetőt sújtja a teher, vagyis maguk az önkormányzatok és az állam mentesülnek a közműadó alól.

A távközlési szolgáltatók a vezeték hosszától függő adókedvezményt kapnak: az adó teljes összegét csak a vezeték 300 kilométert meghaladó része után kell megfizetniük. A kedvezményeken túl kivételek is lesznek: nem kell például fizetni az a vezetékszakasz után, amely a vezetékrendszerről leágazva jut el az épületig, telekig, illetve az épületen vagy a telken belül fut.

Nem vonatkozik az adó a földgáz-szállító és a villamos energia átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékekre sem, ez gyakorlatilag az állami kézben lévő Mavir és a Mol-tulajdonú FGSZ számára jelent könnyebbséget.

Az adót március 20-ig kell bevallani, és más vagyoni típusú adókhoz hasonlóan évente két egyenlő részletben, március 20-ig és szeptember 20-ig kell megfizetni. Az adó a központi költségvetés bevételét képezi. Az adókötelezettség a használatbavételt követő év első napján keletkezik, s ha már fizetendő, nem lehet kibújni alóla azzal, hogy a tulajdonos (üzemeltető) azt ideiglenesen esetleg nem használja. Annak kell fizetnie, akié az év első napján a közművezeték, több tulajdonos esetében a fizetési kötelezettség a tulajdoni hányad arányában oszlik meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.