BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leminősítették a BP-t

A Fitch egy fokozattal alacsonyabb, AA minősítést adott a British Petroleumnak (BP) és negatív irányba változtatta a cég kilátásaira vonatkozó minősétét.

A BP az eddig AA+ minősítésről csúszott le az AA kategóriába a Fitchnél a hosszú távú hitelkilátásai kapcsán. A cég egyúttal stabilról negatívra változtatta a kilátásokra vonatkozó besorolását. A Fitch szerint a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén a Mexikói-öbölben felrobbant fúrótoronyból ömlő olajjal kapcsolatos költségek elérhetik az 5 milliárd dollárt.

A Fitch figyelmeztetése kényes időpontban érkezett, hiszen az elemzők azt valószínűsítik, hogy a BP hamarosan döntheti az idei évre tervezett, mintegy 10 milliárd dollárra rúgó osztalék kifizetésének törléséről. Két amerikai szenátor egyébként a Guardian tudósítása szerint nyilvánosan követelte, hogy az olajtársaság szüneteltesse az osztalékfizetést, amíg a természeti károkat meg nem térítette.

A döntéssel a Fitch a Standard and Poors’s-zal egyenlő besorolást adta a cégnek, utóbbi május elején minősítette le a BP-t. A Moody’s szintén a két társához hasonlóan a második legmagasabb szintre rangsorolja a céget, de a kilátások itt is negatívak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.