BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarországra költözhet a Nemzetközi Energia Ügynökség

Nem kizárt, hogy 2017-ben Párizsból Budapestre költözteti székhelyét a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA). A nemzetgazdasági miniszter ugyanis felkínálhatja a szervezet számára a budapesti Mészáros utca 48-54. alatti ingatlant, mégpedig ingyenes használatra, derül ki a Magyar Közlöny 156. számában olvasható kormányhatározatból. Ha az ügynökség elfogadja az ajánlatot, akkor a nemzetgazdasági miniszternek gondoskodnia kell az ingatlan felújításának, berendezéseinek, fenntartási és karbantartási kiadásainak, sőt, az ügynökség költöztetésének költségeiről is.

A kormányhatározat által előírt ütemezés szerint a nemzeti fejlesztési miniszterre hárul a feladat, hogy tárgyaljon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával az ingatlan rendelkezésre bocsátásáról, majd gondoskodjon az ingatlan felújításához és ingyenes használatba adásához szükséges intézkedésekről. Szintén a nemzeti fejlesztési miniszternek kell az ingyenes használatra vonatkozó ajánlatot benyújtania az IEA-nak, de a szervezettel rajta kívül külgazdasági és külügyminiszternek is egyeztetnie kell.

E két miniszter emellett azt is feladatul kapta, hogy tárgyaljon az IEA tagállamaival a magyar ajánlat támogatásáról. Az érintett székhely-megállapodást viszont egyedül a nemzeti fejlesztési miniszternek kell előkészíteni, az egyeztetések után pedig benyújtania a kormánynak.

„Megerősíthetem, hogy az IEA vezetősége jelenlegi telephelyének bérlete 2017-ben lejár, a szervezet 29 tagországa pedig számos lehetőséget vizsgál azzal kapcsolatban, hogy ezt követően hol működjön a központunk” – válaszolt a Világgazdaságnak az IEA hírekért és közkapcsolatokért felelős vezetője. Greg Frost hozzátette, hogy a székhellyel kapcsolatos összes döntést az ügynökség elnöki testülete hozza meg. Ez a döntés 2015-ben megszületik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.