BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mexikó megnyitja az olajszektort a magánbefektetők előtt

Mexikó arra készül, hogy megnyissa az állami irányitású olajszektort a magánbefektetők előtt. Az ágazat, mint a nemzet büszkesége, 75 éven át el volt zárva a magánbefektetések előtt.

Most azonban Enrique Pena Nieto elnök olyan reformokat javasolat, amelyek bátoritani fogják az olajiparba irányuló külföldi és belföldi befektetéseket. Mexikó olajipara a Permex állami olajcég uralma alatt áll, de befektetésekre és szakértelemre van szükség ahhoz, hogy új olaj- és gázmezőket lehessen kifejleszteni.

Magánvállalatok jelenleg szolgáltatási szerződésekhez juthatnak az olajágazaton belül. A mexikói elnök terve alapján az eddiginél sokkal többről van szó, mert a magánvállalatok lehetőséget kapnánk arra, hogy osztozzanak a kockázatokban és a profitban új mezők kifejlesztése érdekébe. Ha a reformok megvalósulnak, elemzők szerint az olajszektor liberalizálása megkettőzhetné a külföldi befektetéseket Mexikóban, amelynek a gazdasága a legnagyobb lökést kapná, amióta az ország csatlakozott húsz évvel ezelőtt az Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményhez. Mexikói politikai vezetők mindazonáltal hangsúlyozták, hogy a reformok nem jelentenek privatizálást, mert nem adnak el olajkoncessziókat. A BBC mexikói tudósítója szerint nem lesz egyszerű a reformokat elfogadtatni a kongresszussal. A kormánynak ugyanis bonyolult feladata lesz, amikor minden féllel tárgyal, beleértve a hatalmas szakszervezeteket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.