BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németországban is rekordon a benzinár

Németországban újabb csúcsra emelkedett a benzin ára az ADAC német autóklub csütörtökön közölt adatai szerint.

A 95-ös oktánszámú benzin literenkénti átlagára az ország mintegy 15 ezer benzinkútjánál 1,694 euró volt literenként, egyes helyeken meghaladta az 1,70 eurót. A hétvégén 1,692 volt az átlagár, az idén április 18-án volt a legmagasabb, 1,674 euró. A dízel 1,541 euróba kerül literenként.

Németországban az év eleje óta átlagosan 11,3 eurócenttel emelkedett a benzinár literenként. Az ADAC számításai szerint ebből csupán 6,6 eurócent drágulás vezethető vissza a nyersolaj világpiaci árának az emelkedésére, illetve a dollár/euró árfolyamváltozásra. A német autóklub szerint literenként 4,7 eurócent "az olajvállalatok zsebébe került".

Történelmi rekordot döntve, Olaszország egyes régióiban átlépte a két eurót a szuperbenzin literenkénti ára - közölte szerdán az olasz Quotidiano Energia információs szolgálat. A legdrágább, 2,008 euró a benzin Közép-Olaszországban, elsősorban Toscanában. A Codacons fogyasztói egyesület számításai szerint egy tankolás 20 euróval kerül többe, mint egy éve.

Mától mi is megint többet kell fizetnünk a benzinért és a dízelért, a múlt héten ugyanis elszaladtak az olajárak, és nem szerepelt túl jól a forint sem a dollárhoz képest. Azóta azonban a brent jegyzése esett, a forint erősödött: a jövő héten ismét olcsóbb üzemanyagot remélhetünk.

Két fő összetevőre vezethető vissza, hogy csütörtöktől a benzin literje átlagosan 438, a gázolajé 437 forintba fog kerülni. Az egyik, hogy a múlt héten az előző hetinél jóval többet kellett fizetni egy hordó északi-tengeri brent olajkeverékért, vagyis azért a fő termékért, amelynek az árát az európai üzemanyagárak követik. Augusztus 15-én (kétdolláros emelkedéssel) három éves csúcsra, hordónként 116,25 dollárra szökött a brent ára, s persze vele nőttek a múlt héten az olajtermékek tőzsdei jegyzései is.

A másik meghatározó árösszetevő a forint/dollár árfolyam alakulása, az olajpiacon a dollárelszámolás az általános. Ez is kedvezőtlenül alakult, sőt, az amerikai fizetőeszköznek augusztus 16-án még egy 226,79 forintos mini csúcsa is kialakult az azt megelőző és követő napok árához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.