BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz ultimátum Moldovának: ha szakít az EU-val, olcsóbb lesz a gáz

Oroszország csak akkor szállít kedvezményes áron földgázt Moldovának, ha az egykori szovjet tagköztársaság megszakítja energetikai kapcsolatait az EU-val – közölte az orosz energetikai miniszter a moldovai kormányfővel folytatott moszkvai tárgyalásán.

Moldovának először is fel kellene mondania az EU Energia Chartájához történő csatlakozásáról szóló protokollt, és csak utána tudjuk megvizsgálni, hogy csökkentsük a Moldovába szállított földgáz árát – mondta Alekszandr Novak energiaügyi miniszter, miután tárgyalt Vlad Filat moldovai kormányfővel. Az EU Energia Chartája ugyanis megtiltja, hogy az orosz energiaóriás, a Gazprom európai gázvezetékek felett tulajdonjogot szerezzen.

Moldova szinte teljes egészében Oroszországból szerzi be földgázszükségleteit. A jelenleg érvényes gázszerződése jövőre jár le Moszkvával – emelte ki az AFP beszámolója.

A Moldovának intézett orosz ultimátum a Gazprom ügyében folytatott uniós-orosz csörte legújabb állomásának tekinthető. Tegnap jelent meg Vlagyimir Putyin orosz államfő rendelete, amely szerint a stratégiai fontosságú, külkereskedelmet folytató orosz részvénytársaságok, így a Gazprom sem adhat ki ezentúl semmilyen információt más országoknak, vagy külföldi szervezeteknek, és a gázcég nem dönthet önállóan a földgáz árának csökkentéséről sem.

Mint ismert, az Európai Bizottság a múlt héten versenyfelügyeleti vizsgálatot indított a Gazprom ellen, annak kiderítésére, hogy az orosz cég akadályozza-e a versenyt a közép- és kelet-európai országok gázpiacain, és ezzel megsérti-e az uniós monopóliumellenes előírásokat. Brüsszel gyanúja szerint a Gazprom megakadályozta a gázszállítások diverzifikálását ezekben az országokban, valamint indokolatlan árakon, a kőolaj árához kötve adja a földgázt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.