BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Osztják az EMFESZ piacát

Koncz László: Gázkút-üzemeltetésbe fog a Főgáz, az első töltőállomás egy kiemelt fővárosi helyen lesz

A Főgáz Zrt. felkészült arra, hogy ellássa azokat a saját korábbi háztartási és kis közületi ügyfeleit, amelyek a múlt héten felfüggesztett kereskedelmi engedélyű EMFESZ Kft.-től térnének vissza. „A pontosan fizetők azonnal az EMFESZ-éhez hasonló mértékű kedvezményt kaphatnak, ha igénybe veszik a Főgáz-kártya szolgáltatását, energiatakarékosságukat pedig a Gázőrző termék szolgáltatásával segíti a cég” – mondta a Világgazdaságnak Koncz László, a Főgáz december 15-én kinevezett vezérigazgatója. Arra a kérdésünkre viszont nem kaptunk választ, vajon a társaság készül-e az ellátási területén kívüli háztartási ügyfelek ellátására is.

Az egyetemes szolgáltatóknak és a gázkereskedőknek péntek estig kellett megtenniük kötelező ajánlataikat a Magyar Energia Hivatalnál (MEH) az EMFESZ által ellátni nem képes, óránként legfeljebb 20 köbmétert lekötő, jórészt lakossági ügyfelek kiszolgálására. Biztos, hogy verseny indult az adott fogyasztói körért, mert már az E.On és a GDF Suez is közölte, hogy kiszolgálná az EMFESZ összes lakossági ügyfelét. A Főgáz szándékát péntekig nem ismertük meg, és a szegmens negyedik nagy szereplője, a Tigáz is csak a saját korábbi felhasználóiról nyilatkozott egyértelműen. Az egyetemes piaci vevőkért korábban elképzelhetetlennek mondott versenyt tovább pezsdíti, hogy a versenypiaci szereplők is ajánlatot tehettek, sőt az egyetemes szolgáltatók adott érdekeltségei is megjelenhettek egymás vadászterületén, versenypiaci ajánlattal.

Koncz László egyelőre azt sem tárta fel, hogy készül-e a Főgáz az EMFESZ ipari fogyasztói közül néhányat átvenni. Mégis feltehetjük, hogy igen, mert válasza szerint erős lesz a verseny az EMFESZ jelentős nagyfogyasztói ügyfélköréért. E felhasználóknak a MEH csak három hónapra jelöl ki kereskedőt, de az érintett fogyasztó e szolgáltatást a kijelölést követő öt napon belül felmondhatja, és új szabadpiaci szolgáltatóval állapodhat meg. Ha ekkor nem vált, kilencven napig még mindig lehetősége lesz új kereskedőt keresni.

„Ugyanakkor még semmi sem végleges – figyelmeztetett a vezérigazgató, aki kinevezése előtt vezérigazgató-helyettes volt a társaságnál –, mert az EMFESZ engedélyének felfüggesztése csak kilencven napra szól. Ha a kft. két hónapon belül felmutatja az ügyfelei biztonságos kiszolgálásához szükséges pénzügyi garanciát és forrást, a MEH visszaállíthatja működési engedélyét.”

A mostani helyzet a Főgázt bizonyos szempontból nem érte felkészületlenül. Már az EMFESZ néhány évvel ezelőtti megjelenése is arra kényszerítette – nyilván a piac más szereplőivel együtt –, hogy átgondolja kereskedelmi stratégiáját. Éppen ennek eredményeként tud ma már a nagyfogyasztóinak személyre szabott ajánlatot adni, és ezért jelenhetett meg a fenti lakossági kártyával és a takarékossági szolgáltatással.

A piacnyitáskor egyébként maga a Főgáz is megvizsgálta a lakossági szabadpiaci működés lehetőségét, beleértve a jelentős árkedvezményt is. Ám arra jutott, hogy pusztán a működési költségei csökkentésével hosszú távon biztosan nem tudja ellátni úgy a fogyasztókat, hogy közben nyereséges is maradjon. Erre csak jelentősen olcsóbb gázbeszerzési forrás esetén lenne lehetősége, ez viszont mostanában a magyar piacon nem elérhető. Koncz László más országokbeli példát is hozott arra, hogy a nem teljesen kiforrott versenypiaci szabályozás miatt előfordulhatnak az EMFESZ-éhez hasonló esetek. „Fontos, hogy mielőbb leszűrjük a tanulságot, és ha kell, változtassunk a szabályokon, a garanciák rendszerén” – jelentette ki.

A gáztörvény módosítása szerint január 1-jére minden egyetemes gázszolgáltatónak létre kellett hoznia az új tarifasávok szerinti nyilvántartási és számlázási rendszerét. Igaz, kis haladékot ad számukra, hogy leghamarabb csak a hónap végén kell számlázniuk. A Főgáznál – ahogyan feltehetően más szolgáltatóknál is – az árkategória és a nagycsaládos kedvezmény megjelenítése a számlán fejlesztést igényel. Az informatikai előkészítés azonban tart, a januári számlákat pedig határidőre ki tudják majd küldeni.

Együtt egy üzemanyag-forgalmazóval

Várhatóan január közepén állapodik meg a Főgáz az egyik üzemanyag-forgalmazó céggel az első nyilvános gáztöltő állomás üzemeltetéséről, amely Budapesten, a tervek szerint a nyáron nyílik.

„A frekventált helyen felépülő kútnál a benzinnél és a dízelnél kedvezőbb áron tankolhatnak, akiknek CNG-üzemanyagot felhasználó autójuk van” – mondta Koncz László.

„A frekventált helyen felépülő kútnál a benzinnél és a dízelnél kedvezőbb áron tankolhatnak, akiknek CNG-üzemanyagot felhasználó autójuk van” – mondta Koncz László. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.