BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pakssal fenyegeti a világot a Greenpeace

A Japán nukleáris katasztrófának fel kell hívnia a figyelmet Európa, és az Európai Unió tisztviselői számára, hogy nem zárható ki egy hasonló baleset bekövetkezése – mondta Jan Haverkamp, a Greenpeace EU nukleáris szakétrője.

A nagy európai országok különböző módon reagáltak a Japán katasztrófára. Németország júniusig bezárta az összes atomerőművet, melyet 1980 előtt építettek. Franciaország, ahol az atomenergia az ország energiaigényének 80 százalékát fedezi ragaszkodnak az atomerőművekhez.

„141 reaktor van Európában, és az összesről azt mondanám, hogy a legveszélyesebb” – mondta Haverkamp a CNBC-nek, amikor arról kérdezték, hogy melyik a legveszélyesebb erőmű.

Minden a Japán földrengésről!

Azonban van néhány, mely veszélyesebb, mint a többi – tette hozzá. A műszaki feltételekben és a létesítésük évében különbséget mutatnak – magyarázta a szakértő.

Leállították az oltást Fukusimában - Atomkataszrófa fenyeget

Az első csoport, melyben Magyarország, Szlovákia és Csehország van hasonló a Japán fukushimai erőművel, ahol nem rendelkeznek másodlagos elszigetelési lehetőséggel.

A második csoportban a kanadai-típusú reaktorok vannak, mint Romániában: ha túl hamar zárják be, átmeneti túlfeszültség alakulhat ki.

A harmadik csoportban a gázüzemű reaktorok vannak víz helyett, a brit 18 erőmű ilyen. „Ez egy nagyon régi típusú erőmű, Franciaország már mindet bezárta” – tette hozzá Haverkamp.

A negyedik csoportban vannak a 30 évnél régebben épített erőművek: Németország „bölcs döntést” hozott, hogy felfüggesztette a működést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.